Prvi pogovor s kubanskim voditeljem po desetih mesecih si je z zanimanjem ogledalo veliko Kubancev. Foto: EPA
Prvi pogovor s kubanskim voditeljem po desetih mesecih si je z zanimanjem ogledalo veliko Kubancev. Foto: EPA
"El Comandante" vedno bolje

Med intervjujem je 80-letni Castro omenil, da se počuti bolje, čeprav je bil še vedno videti precej slaboten. Spomnil se je obiska v Vietnamu leta 1973 na vrhuncu vietnamske vojne in obiska vietnamskega voditelja Nong Duc Manha pred dnevi.

Med enournim vnaprej posnetim pogovorom pa "el commandante" ni povedal, kdaj se namerava vrniti na čelo Kube. Vendar je namignil, da bi bil intervju lahko prvi v vrsti mnogih, in zatrdil, da bo še naprej pisal članke za kubanske časopise.

Kubanski uradniki so zatrdili, da bo Castro popolnoma ozdravel in se vrnil na vodstveno mesto države, ki ga je pred slabim letom prepustil svojemu pet let mlajšemu bratu Raulu, ker je moral na več operacij črevesja.

Odkar se je njegovo zdravje izboljšalo, je Castro napisal že 14 člankov, v katerih je večinoma napadal ameriškega predsednika Georgea Busha. V enem izmed člankov, objavljenem pred mesecem, pa je kubanski voditelj priznal, da je imel več operacij, ki sprva niso bile uspešne, zaradi česar so ga morali hraniti intravenozno, zdaj pa se je njegova teža že povečala na okoli 80 kilogramov, saj se, kot je zatrdil sam, počuti veliko bolje.

"El Comandante" vedno bolje