Raul je ob 54. obletnici napada v Moncadi govoril v mestu Camaguey. Foto: Reuters
Raul je ob 54. obletnici napada v Moncadi govoril v mestu Camaguey. Foto: Reuters

Raulov slog je drugačen - brez dolgih govorov, nočnih srečanj in odkrite kritike gospodarstva ter zahteve po takojšnjih rezultatih.

Poznavalec Kube Phil Peters
Portret Fidela Castra
Fidel letos množice ni pozdravil. Foto: Reuters

Po napovedih glasila komunistične stranke Granma je Raulove besede poslušalo okoli 10.000 ljudi, govor pa sta prenašala tudi državna radio in televizija. Začasni kubanski voditelj je v govoru ponudil roko sprave zmagovalcu ameriških predsedniških volitev ne glede na to, kdo to bo. "Če se lahko nova administracija ZDA enkrat za vselej odpove svoji gospodovalni naravi in začne govoriti na civiliziran način, bo to nadvse dobrodošlo," je povedal Raul in dodal, da je v nasprotnem primeru Kuba pripravljena nadaljevati konfrontacijsko politiko še nadaljnjih 50 let.

Govoru je sledilo veliko slavje in prireditve po vsej državi. Fidel je govor štiri leta mlajšemu Raulu prepustil le dvakrat, do letos nazadnje pred desetimi leti.

"El commandante" ni pozdravil množic
Mnogi Fidelovi goreči privrženci so upali, da bi njihov voditelj prav na praznik lahko presenetil in zbral moči za tradicionalni nagovor ljudstvu. 80-letni Fidel se je zadnjič v javnosti pojavil prav na ta dan lani. Pet dni pozneje je javnost osupnil s priznanjem, da je prestal operacijo na debelem črevesju, in oblast začasno predal Raulu, ki je že od leta 1959 predviden za njegovega naslednika.

Revolucija še živi
Dan revolucije Kubanci praznujejo v spomin na dogodke iz leta 1953, ko se je zgodil napad okoli sto slabo oboroženih upornikov na vojašnice v mestu Moncada na vzhodu države. Čeprav akcija ni bila uspešna, umrlo pa je veliko borcev, je upornikom šest let pozneje uspelo zrušiti diktatorja Fulgencia Batisto.

Raul je bil ob bratu tudi ob tem dogodku, njega in druge preživele napadalce je pospremil tudi v zapor, kjer so bili pozneje pomiloščeni. Castra sta s somišljeniki nato odšla v Mehiko, kjer sta ustanovila uporniško vojsko, ki se je nato v kubanskih gorah Sierra Mastre bojevala z Batistovimi vojaki. Revolucija je svoj uspeh doživela prvega januarja leta 1959, ko je Batista zbežal iz države.

Fidel sploh še kdaj dejaven?
Zdravstveno stanje Fidela ostaja skrbno varovana državna skrivnost, njegovi pomočniki občasno pokažejo le posnetke in fotografije njegovega okrevanja. Še pred mesecem so visoki uradniki vztrajali, da se bo "el comandante" zagotovo vrnil na oblast.

Raulov slog je drugačen - brez dolgih govorov, nočnih srečanj in odkrite kritike gospodarstva ter zahteve po takojšnjih rezultatih.

Poznavalec Kube Phil Peters