Predsednik Bush zaprtja Guantanama ni izrecno omenil, vendar je med vrsticami to možnost pustil odprto. Foto: epa
Predsednik Bush zaprtja Guantanama ni izrecno omenil, vendar je med vrsticami to možnost pustil odprto. Foto: epa
Stražarski stolp v Guantanamu
Podobnost med oporiščem in taboriščem ni zgolj besedna. Foto: epa
Domovanje osumljencev sodelovanja z Al Kaido. Foto: epa

"Razmišljamo o vseh alternativah, kako bi najbolje zaščitili Ameriko," je Bush odgovoril na novinarsko vprašanje o morebitnem zaprtju Guantanama.

V javnosti se namreč krepijo zahteve po ukinitvi oporišča, ki ga je Amnesty International imenoval gulag in primerjal s sovjetskimi metodami obračuna z nasprotniki režima.

Burne odzive je sprožila tudi novica, da so tamkajšnji pripadniki ameriške vojske skrunili Koran, zato je vse več ljudi, ki Guantanamu niso naklonjeni. Med njimi je tudi nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter, ki zahteva, da ZDA dokažejo svojo zgodovinsko zavezanost demokraciji in varovanju človekovih pravic z zaprtjem ameriških terorističnih zaporov po svetu.

Rumsfeld: Velika vrednost Guantanama
Obrambni sekretar Donald Rumsfeld pa je v odzivu pojasnil, da v ameriški administraciji ne pozna nikogar, ki bi resno razmišljal o zaprtju Guantanama. ZDA so po njegovih besedah tam od zapornikov dobile dragocene informacije, ki so rešile življenja mnogim ljudem.

Nove aretacije domnevnih teroristov
FBI je v Kaliforniji prijel dva Američana pakistanskega rodu, ki sta osumljena sodelovanja s teroristično organizacijo Al Kaida. Pod njenim okriljem naj bi v prizadevanju za sveto vojno proti ZDA načrtovala teroristične napade. Po navedbah agencije sta se v preteklosti urila v Al Kaidinem terorističnem vadišču v Pakistanu, vendar za tovrstne obtožbe FBI nima dokazov. Zapornika, gre za očeta in sina, sta zato zgolj obtožena laganja agentom FBI-ja.

Po napadu leta 2001 so ZDA ob veliki medijski pozornosti sprožile številne preiskave domnevnih terorističnih aktivnosti, ki pa so se pogosto izkazale za neutemeljene.