Foto:
Foto:
Francoski predsednik Jacques Chirac in njegov ameriški kolega George Bush sta si po dolgem času ponovno segla v roke.
Protestniki nasprotujejo tudi vojni v Iraku.

V nagovoru Evropejcem je dejal, da je zavezništvo med Evropo in ZDA glavni steber svetovne varnosti, medsebojna blagovna menjava pa je za svetovno gospodarstvo bistvenega pomena.

Poudaril je, da je za mir in razvoj sveta poglavitno prijateljstvo med Evropo in Združenimi državami, tega prijateljstva pa ne more razdreti noben nesporazum. Omenil je tudi potrebo po enotnosti Evrope, saj ZDA potrebujejo močnega partnerja pri širjenju svobode.

Bush je ob tem Evropo pozval tudi k politični, gospodarski in varnostni pomoči Iraku ter izrazil prepričanje, da tej državi vsi želijo uspeh. Kot najbolj neposredni skupni cilj Evrope in Združenih držav Amerike pa je izpostavil mir na Bližnjem vzhodu.

Pohvalil je tudi prizadevanja Velike Britanije, Francije in Nemčije pri iskanju sporazuma z Iranom, ki ga ZDA sumijo, da razvija jedrsko orožje.

Opozorila Siriji in Rusiji
Ameriški predsednik je v govoru spregovoril tudi o razmerah v Libanonu, ob tem pa je pozval Sirijo, naj umakne vojake iz države. Po njegovih besedah mora sirski režim narediti več za ustavitev tistih, ki podpirajo nasilje v Iraku. Bush je Damask tudi opozoril, da mora prenehati podpirati skupine, ki si prizadevajo za nadaljevanje nasilja med Izraelci in Palestinci.

Bush se je dotaknil tudi razmer v Rusiji, pri čemer je opozoril, da mora država obnoviti zavezo k demokratičnim reformam in vladavini prava, če hoče napredovati kot evropska država. Ameriški predsednik se zaveda, da največja država na svetu ne more napredovati čez noč, vendar pa je potrebno po njegovem vedno opozarjati Rusijo, da čezatlantski zavezniki zagovarjajo svobodo tiska, dejavno opozicijo, delitev oblasti in vladavino prava.

Natrpan program petdnevne turneje
Predsednik Bush je imel dopoldne avdienco pri belgijskem kralju Albertu II, sešel pa se je tudi z belgijskim premierjem Guyem Verhofstadtom.

Sprejel ga je tudi generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer. Natrpan program je Bush sklenil z večerjo s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom. Na njej sta državnika ponovno pozvala Sirijo, naj umakne svoje enote iz Libanona.

V okviru evropske turneje se bo Bush v nadaljevanju petdnevne turneje ločeno udeležil vrha Nata ter vrha EU-ja in ZDA, se srečal z več evropskimi voditelji in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim so se odnosi zaradi demokratičnih razmer v Rusiji v zadnjih mesecih ohladili.

Pričakovani protesti
V Bruslju za Bushevo varnost skrbi okoli 2.500 policistov, kljub temu pa se je v belgijski prestolnici zbralo na tisoče protestnikov, ki so protestirali proti Bushevi politiki. V nedeljo se je v centru Bruslja ob prihodu ameriškega predsednika zbralo na stotine protestnikov, ki so nosili transparente z napisi: "Bush ni dobrodošel!"