Foto:
Foto:
V belgijski prestolnici so Busha pozdravili tudi demonstranti.
Za Bushevo varnost bodo skrbele posebne enote.

Z obiskoma na sedežih Evropske unije in Nata v ponedeljek in torek bo Bush poskušal zgladiti čezatlantski spor, ki je izbruhnil zaradi nasprotujočih si mnenj glede vojne v Iraku, ter izboljšati odnose z Evropo.

V govorih bo po napovedih poudaril prepričanje, da bo širjenje svobode ustvarilo miroljubnejši svet. Gre za njegov prvi obisk v tujini v drugem predsedniškem mandatu, med katerim so predvideni tudi številni pogovori z evropskimi voditelji. V Bratislavi naj bi se srečal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Tesnejše sodelovanje z Brusljem
Bush naj bi s svojim obiskom, ki ga zaznamujejo tudi demonstracije, simbolično priznal, da je enotna Evropa pomemben dejavnik na mednarodnem prizorišču, in napovedal tesnejše sodelovanje z Unijo kot celoto. Pred obiskom je dejal, da gre v Evropo zaveznikom povedat, da je čas za preseganje delitev in sodelovanje pri doseganju skupnih ciljev.

Z evropskimi voditelji naj bi Bush govoril o načinih za večje sodelovanje pri soočanju z izzivi terorizma, o miru na Bližnjem vzhodu, preprečevanju širjenja orožja za množično uničevanje, pomoči Afganistanu in Iraku ter o skupnem pristopu do vprašanja Irana.

Poostrena varnost ob obisku
Bushev obisk v Evropi bodo zaznamovali tudi izredno poostreni varnostni ukrepi. V Bruslju bo za varnost Busha skrbelo 2.500 policistov, kar je za tisoč več, kot jih za red skrbi med običajnimi vrhunskimi zasedanji v belgijski prestolnici.

V nemškem Mainzu, kamor naj bi Bush prispel v torek, bodo zaplombirali kakih 1.300 pokrovov na kanalizacijskih jaških. V Bratislavo bo Bush prispel v četrtek, za njegovo varnost pa naj bi skrbelo kar 5.300 policistov, 400 gasilcev in prav toliko vojakov.