Češki policisti so že na položajih pred praškim gradom, če bi morali posredovati pri protestih. Foto: Reuters
Češki policisti so že na položajih pred praškim gradom, če bi morali posredovati pri protestih. Foto: Reuters
Bush prispel na Češko

Busha so v Pragi pričakali protestniki, njegovi nasprotniki so namreč napovedovali več protestov po vsem mestu. Predvsem nasprotniki postavitve enote ameriškega raketnega ščita na Češkem so obljubljali, da se bo po mestu zbralo več tisoč protestnikov. "Ne moremo jamčiti, da ne bo prišlo do zapletov," so opozarjali organizatorji.

Češko notranje ministrstvo je pred pristankom Bushevega letala namreč sporočilo, da je do prepovedi protestov prišlo na željo ameriške strani, organizatorji protesta pa so se na prepoved odzvali z ogorčenjem in napovedali premestitev shoda pred zunanje ministrstvo.

Bush v torek s češkimi državniki
George Bush, ki v Pragi začenja skoraj teden dni dolg obisk Evrope, se bo v torek sešel s premierjem Mirom Topolankom, predsednikom Vaclavom Klausom in nekdanjim predsednikom Vaclavom Havlom. Govoril naj bi tudi na mednarodni konferenci o demokraciji in varnosti, ki se je bosta udeležila tudi Gari Kasparov, neuradni vodja ruske opozicije, in Aleksander Milinković, kandidat opozicije na lanskih predsedniških volitvah v Belorusiji. Po vseh pogovorih se bo Bush v torek zvečer odpravil v nemško letovišče Heiligendamm, kjer bo potekalo zasedanje držav G-8.

Ščit deli češko družbo
Z obiskom želi Bush utrditi prepričanje češke vlade o pomembnosti protiraketnega ščita, zadnje javnomnenjske raziskave na Češkem pa so pokazale, da večina Čehov nasprotuje ameriškemu načrtu za postavitev protiraketnega ščita. Kljub vsemu pa premier Miro Topolanek noče razpisati referenduma in bo imel končno besedo sam.

Bush prispel na Češko