Barbara si ne želi biti več 'le' hčerka republikanca. Foto: EPA
Barbara si ne želi biti več 'le' hčerka republikanca. Foto: EPA

"Sem Barbara Bush in sem Newyorčanka, ki podpira enake pravice pri porokah. Bistvo New Yorka je pravičnost in enakost za vse in vsi bi morali imeti pravico, da se poročijo z osebo, ki jo ljubijo. Pridružite se nam," poziva Busheva v videoposnetku, ki si ga je ogledalo že skoraj 280.000 ljudi.
Joe Solmonese, predsednik Human Rights Campaign (Kampanja za človekove pravice), nacionalne skupine gejev, lezbijk, biseksualcev in transeksualcev, v okviru katere je nastal posnetek, pravi, da podpora Busheve kaže, da "enakost ne pozna strankarskih etiket".
Divji otrok?
Barbara, diplomantka prestižnega Yala, se je skupaj s sestro dvojčico Jenno med Bushevim predsednikovanjem kar nekajkrat znašla v tabloidih zaradi bučnih nočnih zabav, ovadena je bila tudi zaradi uporabe lažne osebne izkaznice in kupovanja alkohola kot mladoletnica.
Kasneje se je preselila v liberalno in umetniško newyorško četrt Greenwich Village, v Afriki je delala je s pacienti, obolelimi za aidsem, in je ustanoviteljica dobrodelne neprofitne organizacije za javno zdravstvo Global Health Corps. Ob tem je javno podprla Obamovo zdravstveno reformo, ki jo skušajo zdaj republikanci razveljaviti.
Podmladek za, očetje proti
Podpora istospolnim porokam pa je najzgovornejša poteza do zdaj, saj gre prav za zadevo, ki si jo je njen oče prizadeval ustavno prepovedati.
Barbara pa ni prva družinska članica kakega konservativnega politika, ki bi podpirala istospolne poroke. Meghan McCain, hči senatorja in republikanskega predsedniškega kandidata Johna McCaina, je podrprla poroke - prav tako tudi njena mati, Cindy McCain. Celo Busheva soproga Laura naj bi zasebno izražala naklonjenost porokam, Mary Cheney, hčerka Bushevega podpredsednika Dicka Cheneyja, pa je lezbijka in borka za uzakonitev porok istospolnih.

Po zadnji javnomnenjski anketi istospolne poroke podpira 57 odstotkov Newyorčanov.
Spodaj si lahko pogledate omenjeni posnetek v celoti.
K. S.