Pismo so med drugim podpisali filozof Jonathan Glover, Nobelov nagrajenec Harold Kroto, borec za človekove pravice Geoffrey Bindman in pisatelj Terry Prachett. Foto: EPA
Pismo so med drugim podpisali filozof Jonathan Glover, Nobelov nagrajenec Harold Kroto, borec za človekove pravice Geoffrey Bindman in pisatelj Terry Prachett. Foto: EPA

Odziv pisateljev, akademikov in znanstvenikov je po poročanju BBC-ja odgovor na Cameronovo izjavo, da bi morala biti Velika Britanija bolj samozavestna glede svojega statusa kot krščanska država.

Iz Downing Streeta so sporočili, da je Velika Britanija krščanska država in da se tega ne bi smeli bati povedati.

Skupno 55 podpisnikov je v pismu časopisu Daily Telegraph zapisalo, da spoštujejo premierjevo pravico do njegovega verskega prepričanja in dejstva, da ta nujno vplivajo tudi na njegovo življenje kot politika.

"Velika Britanija ni krščanska država"
Prvopodpisani pod pismom je profesor Jim Al Khalili, ki predseduje Britanskemu humanističnemu združenju.

"A vseeno, nasprotujemo njegovi oznaki Velike Britanije kot krščanske države in negativnim posledicam, ki jih to prinaša za politiko in družbo. Poleg ozke ustavne opredelitve o priznani Cerkvi, Velika Britanija ni krščanska država," so zapisali filozofi, novinarji in znanstveniki.

V pismu opozarjajo, da je britanska družba pluralna in pretežno neverska, zato trditi nasprotno spodbuja odtujitev in delitve v družbi.

Večina Britancev noče, da bi izvoljena vlada dejavno poudarjala vero ali verska prepričanja.

V članku za Church Times je Cameron v začetku meseca poudaril, da bi se morali kristjani samozavestno postaviti v bran svojim vrednotam, kar pa ne pomeni omalovaževati drugih ver. V tokratni velikonočni poslanici je dejal, da je sam v krščanstvu našel mir.