Kubanci Castra niso videli že vse od julija, a so trdno prepričani, da se bo veliki vodja vrnil. Foto: AFP
Kubanci Castra niso videli že vse od julija, a so trdno prepričani, da se bo veliki vodja vrnil. Foto: AFP
Za Kubance je njihov vodja še vedno Fidel. Foto: Reuters

Republikanski kongresnik Jeff Flake, je sporočil, da kubanske oblasti niso želele razlagati podrobnosti zdravstvenega stanja 80-letnega voditelja, sčasoma pa naj bi se le vrnil pred oči javnosti.



El Comandante le ni neozdravljivo bolan?
Havana vztrajno zatrjuje, da Castro okreva, in podpredsednik Carlos Lage je moral že večkrat zavrniti ugibanja, da naj bi njegov nadrejeni trpel za rakom v trebušni votlini. Vseeno pa oblasti do zdaj niso nikdar javno zanikale govoric, da bi Castro lahko imel drugo obliko raka ali katero drugo neozdravljivo bolezen.

Washington je prepričan, da ima predsednik neozdravljivo obliko raka in da ne bo dočakal konca leta 2007.

Parlamentarci za pogovore in sodelovanje
Ameriški parlamentarci so ob sklenitvi svojega tridnevnega obiska Kube oblasti v Washingtonu pozvali, naj sprejmejo vabilo Raula Castra, ki je že 2. decembra pozval k pogovorom med obema državama, vendar so ZDA sporočile, da se to ne bo zgodilo, dokler ne bo na Kubi politične liberizacije.

V skupni izjavi so ameriški predstavniki izrazili prepričanje, da bi se ZDA vabilu morale odzvati, češ da imajo na Kubi pomembne interese, čeprav priznavajo, da bi bila pogajanja zahtevna, izid pa negotov. Parlamentarci so še poudarili željo po boljšem političnem, gospodarskem in kulturnem sodelovanju, še zlasti pa nujnost pogovorov o preseljevanjih, trgovanju z mamili, okoljevarstvu in izkoriščanju nafte.