Raul Castro je novico o sklicu kongresa sporočil ob srečanju z venezuelskim predsednikom Hugom Chavezom. Foto: Reuters
Raul Castro je novico o sklicu kongresa sporočil ob srečanju z venezuelskim predsednikom Hugom Chavezom. Foto: Reuters

To bo šesti kongres stranke in prvi po 14 letih, posvečen pa bo izključno gospodarskim temam, je na ponedeljkovem srečanju z venezuelskim predsednikom Hugom Chavezom sporočil Castro.

S kongresom do novih reform
Kongres, ki naj bi potekal na vsakih pet let, je nazadnje potekal leta 1997, zato so ga mnogi že nestrpno pričakovali, poroča ameriška tiskovna agencija AP. V preteklih letih so ga večkrat preložili, saj se je država ukvarjala z menjavo vodstva, poleg tega pa jo je zajela huda gospodarska kriza.

Kongres partije se bo po besedah Raula Castra osredotočil na reševanje gospodarskih težav Kube in bo prinesel "bistvene odločitve o tem, kako modernizirati kubanski ekonomski model ter sprejeti poti za ekonomsko in socialno politiko stranke in revolucije". Kot je dodal, bodo na njem pretresli vsako idejo, ki bi lahko prinesla napredek, tudi najbolj občutljive.

Čeprav Raul Castro tega ni omenil, pa AP ugiba, da bi lahko na kongresu razpravljali tudi o prihodnji vlogi ikone kubanske revolucije, Fidela Castra, in ne le o gospodarski prihodnosti Kube.

Do kongresa manj zaposlenih v javni upravi
Raul je v preteklih letih sprejel vrsto odločitev s pomembnimi dolgoročnimi posledicami za kubansko gospodarstvo in družbo. Med drugim bodo do aprila prihodnje leto število zaposlenih v neučinkovitih državnih podjetjih zmanjšali za pol milijona, obenem pa so dobili državljani precej več priložnosti za ustanavljanje svojih podjetij in torej razvoj zasebnega sektorja.