Kubanski voditelj je moral konec julija na operacijo črevesja. Foto: EPA
Kubanski voditelj je moral konec julija na operacijo črevesja. Foto: EPA

Gre za enega redkih posnetkov, odkar je avgusta zaradi bolezni oblast začasno predal bratu Raulu Castru. Ta je zagotovil, da Fidel že ukazuje po telefonu.

Bonassu je Castro dejal, da je od operacije izgubil skoraj 20 kilogramov, vendar težo že pridobiva nazaj. Castro je argentinskemu časniku Pagina 12 dal svoj prvi intervju po operaciji in zatrdil, da je še zmeraj sposoben dajati ukaze. "Če hočem, lahko še vedno govorim precej glasno," je dejal dolgoletni kubanski voditelj. Omenil je tudi venezuelskega voditelja Huga Chaveza, za katerega meni, da ne predstavlja radikalne oblike socializma, ampak realistično obliko.

Začetek srečanja neuvrščenih
Kubanski podpredsednik Carlos Lage je v govoru na srečanju Gibanja neuvrščenih v Havani pozval k enotnosti v boju proti svetovni diktaturi ZDA. Dejal je, da je terorizem posledica nepravičnosti, revščine in pomanjkanja možnosti za izobraževanje. Ni znano, ali se bo srečanja udeležil tudi Castro, kot je napovedano. Uradni začetek srečanja bo v petek, na Kubo pa so že prispeli številni svetovni voditelji, ki jih je na letališču sprejel Raul Castro.