Zdaj moramo vse moči usmeriti v razvoj Kosova, je bil odločen nekdanji premier Kosova. Foto: MMC RTV SLO/K. T.
Zdaj moramo vse moči usmeriti v razvoj Kosova, je bil odločen nekdanji premier Kosova. Foto: MMC RTV SLO/K. T.
Pogovor z Agimom Cekujem
Ceku o boju proti drogam
Neodvisno Kosovo pomembno za stabilnost

Razglasitev neodvisnosti je posledica večletnih pogajanj in usklajevanja z ameriškimi in evropskimi zavezniki, pa tudi z Beogradom, je dejal za neodvisnost eden najzaslužnejših kosovskih politikov, ki je na obisku v Ljubljani. Poti nazaj ni, je samo pot naprej, zdaj moramo zagotoviti stabilnost in se posvetiti gospodarskemu napredku, bi lahko povzeli Cekujeve besede.

Na desni si lahko ogledate Cekujevi izjavi . (opozorilo: izjavi sta v angleškem jeziku)
S ponosom je dejal, da so ZDA, Velika Britanija in Francija že vzpostavile diplomatske odnose s Kosovom. Glede Slovenije je poudaril, da ima s Kosovom vzpostavljeno gospodarske sodelovanje, pri čemer je izpostavil vlaganje Telekoma, ki je največji vlagatelj na Kosovu.

Mamila problem širšega območja, ne le Kosova
Na MMC-jevo vprašanje, kako se bo Kosovo znebilo negativne oznake zaradi mamil, je Ceku odgovoril, da je to vprašanje, ki zadeva širše območje, saj je Kosovo le prehodna postaja. Zagotovil je, da bodo oblasti čim prej vzpostavile boljši nadzor nad mejami in dokazale državam partnericam svojo predanost v boju proti korupciji in trgovini z mamili.

V svojem govoru je tudi sicer poudaril pomen regijskega in širšega sodelovanja pri svetlejši prihodnosti Kosova. Kot je dejal, je Kosovo zdaj funkcionalna demokracija, v prihodnje pa ga čaka predvsem vlaganje v socialno in gospodarsko razsežnost, ki je bil do zdaj zaradi politične potisnjen na obrobje. Zaradi želje po boljši prihodnosti Kosova se je tudi odločil za ustanovitev nove stranke Socialni demokrati.

Kosovo spada v družino EU-ja
Nekatere države članice EU-ja, kot sta Romunija in Španija, sta napovedali, da Kosova ne bodo priznale, kar pomeni, da je tudi njegova pot v EU onemogočena. Ceku meni, da si bodo premislile, ko bodo priča dosežkom Kosova.

Kosovo je država vseh svojih državljanov
Glede položaja Srbov na Kosovu je zatrdil, da so kosovske oblasti odločene, da se držijo Ahtisaarijevega načrta, ki Srbom zagotavlja poseben status. "Gre v bistvu za pozitivno diskriminacijo," je dejal Ceku. Med drugim bodo imeli Srbi svoj urad, zagotovljeno jim je zastopstvo v kosovski skupščini, uvedli bodo dvojni večinski sistem, imeli bodo svojo univerzo, kjer so večinsko prebivalstvo, prav tako bodo tam odločali o policijskem vodstvu ... "Kosovo je večnarodnostna država," je bil eden njegovih najpogosteje izrečenih stavkov. "Čeprav je 90 odstotkov prebivalcev na Kosovu albanskega rodu, bo država še vedno večnarodnostna."

Glede drugih "kosov" po svetu previdno
Na vprašanje, ali bo Kosovo podprlo želje drugih ljudstev po svetu, je Ceku poudaril, da je Kosovo primer sui generis in da se noben drug narod ne more primerjati s Kosovom. "Vsak primer bomo obravnavali posebej." Glede bolj specifičnega vprašanja, kaj se bo zgodilo, če pride znotraj Kosova do enake zahteve od tamkajšnjih Srbov (postavil ga je predstavnik ruskega veleposlaništva), je dejal: "Če začnemo spreminjati meje na Balkanu, kje se bo to končalo?!"

Marca velika donatorska konferenca
V svojem govoru je tudi orisal prihodnje načrte Kosova, najprej je opozoril na donatorsko konferenco za Kosovo, ki bo marca ali najpozneje do junija, kar bo dalo zagon gospodarstvu. Glede tega si Ceku ne dela utvar, pravi da je v zelo slabem stanju, vendar ima Kosovo dva dobra aduta: "Človeški kapital, v povprečju imamo najmlajše prebivalstvo v Evropi, delovna sila na Kosovu je poceni, drugo pa so naravni viri."

Ksenja Tratnik

Pogovor z Agimom Cekujem
Ceku o boju proti drogam
Neodvisno Kosovo pomembno za stabilnost