Kim Džong Un je po pogrebu v dveh dneh postal uradni vodja Delavske stranke in Korejske ljudske armade. Foto: EPA
Kim Džong Un je po pogrebu v dveh dneh postal uradni vodja Delavske stranke in Korejske ljudske armade. Foto: EPA

Odločitev "ljubljenega vodje" je na nenapovedanem srečanju v petek znova potrdil centralni komite severnokorejske partije in s tem razblinil zadnje dvome o tem, kdo je novi vladar Severne Koreje.

Imenovanje za "vrhovnega poveljnika" na čelo 1,2-milijonske vojske je po oceni opazovalcev znak, da novi, še ne 30-letni severnokorejski voditelj po smrti očeta utrjuje svoj položaj.

Po pogrebu postal vodja partije
Kim Džong Una
so sicer že v četrtek na spominski slovesnosti ob izteku žalovanja za Kim Džong Ilom imenovali za vodjo partije, vojske in države. Kim Džong Il je umrl 17. decembra zaradi srčnega infarkta po 17 letih vladanja s trdo roko nad najbolj izolirano in samozadostno državo na svetu.

Med četrtkovo sklepno pogrebno slovesnostjo je formalni vodja države Kim Jong Nam dejal: "Demokratična ljudska republika Koreja pod vodstvom novega voditelja trdno koraka po poti songuna, ki jo je učil veliki voditelj Kim Džong Il." Songun oz. načelo "najprej vojska" je najpomembnejši temelj severnokorejske države, ki ob tem prisega še na samozadostnost (džuče).