Nadškof Zollitsch se je prejšnji mesec opravičil, ker pred skoraj 20 leti oblastem ni prijavil primera spolne zlorabe, ki jo je zagrešil duhovnik. Foto: EPA
Nadškof Zollitsch se je prejšnji mesec opravičil, ker pred skoraj 20 leti oblastem ni prijavil primera spolne zlorabe, ki jo je zagrešil duhovnik. Foto: EPA

"Rane, ki so bile zadane, je le s težavo mogoče zaceliti. Toliko pomembneje je zato našo pozornost, naklonjenost in vso mogočo podporo usmeriti k žrtvam," je poudaril nemški nadškof Robert Zollitsch in v poslanici na veliki petek pozval k novemu začetku, ki je tako "nujno potreben".

Po besedah nadškofa je nemško Cerkev spolni škandal navdal z veliko žalostjo, grozo in sramom. Zollitsch je izrazil pretresenost zaradi trpljenja, ki so ga doživljale žrtve, ker desetletja svojih ran pogosto niso mogle izraziti z besedami, vendar pa nadškof ni z ničemer omenil obtožb, da je Cerkev skušala prikriti zlorabe. Dejal je le, da mora Cerkev sprejeti realnost, ne glede na to, kako boleča je.

Potem ko se je razkrilo več kot 250 primerov spolnih zlorab, je Cerkev v Nemčiji ta teden odprla brezplačno telefonsko linijo, kjer lahko žrtve prijavijo aktualne in pretekle spolne zlorabe ter dobijo nasvet in pomoč.

Raziskava, ki jo je za katoliški časopis La Croix izvedel francoski inštitut Ifop, je pokazala, da skoraj dve tretjini ali 61 odstotkov vprašanih v petih zahodnoevropskih državah še vedno zaupa krščanskim vrednotam. Največjo podporo krščanskim vrednotam, in sicer 70 odstotkov, so izrekli v Italiji, najmanjšo, le 51-odstotno podporo, pa v Veliki Britaniji. Vmes so Francija, Nemčija in Španija. Na vprašanje, kaj bi morala po njihovem mnenju storiti Cerkev v 21. stoletju, jih je 44 odstotkov odgovorilo, da je to prizadevanje za mir na svetu, 41 odstotkov jih je navedlo boj proti revščini v njihovi državi, 30 odstotkov pa jih je menilo, da bi morala Cerkev narediti več za pravičnejšo družbo.