Topolanka in njegovo stranko po vsej verjetnosti čakajo nove volitve. Foto: EPA
Topolanka in njegovo stranko po vsej verjetnosti čakajo nove volitve. Foto: EPA
Novi zunanji minister Alexandr Vondra
Nova češka vlada, ki jo je imenoval predsednik Vaclav Klaus, najbrž ne bo zdržala dlje od začetka oktobra. Foto: EPA

Mirek Topolanek je sestavil manjšinsko vlado Državljanske demokratske stranke, ki so ji socialdemokrati in komunisti, ki imajo v parlamentu natančno polovico sedežev, že odpovedali podporo. Opazovalci tako desni vladi napovedujejo majhne možnosti, da bo prestala glasovanje o zaupnici.

Nova vlada mora v 30 dneh od imenovanja v parlamentu prestati glasovanje o zaupnici, ki je tako napovedano za 4. oktober. Ker je število sedežev levega in desnega bloka v 200-članskem parlamentu izenačeno, ne bi pomagalo niti, če bi zanj glasovali vsi poslanci krščanskih demokratov in zelenih. Zelo malo možnosti je namreč, da bi Topolanek uspel prepričati nasprotnike, naj podarijo glas njegovi vladi.

Maloštevilna vlada
Nova vlada je ena najmanjših v zgodovini Češke, sestavlja jo devet članov Topolankove stranke in šest neodvisnih kandidatov. Eden izmed nestrankarskih kandidatov je tudi novi zunanji minister Alexandr Vondra, nekdanji veleposlanik v ZDA, ki se zavzema za realistični pristop do EU-ja. Finančni minister je postal Vlastimil Tlutsy, obrambni minister pa Jirži Sedivy.

Politična negotovost na Češkem se bo tako še nadaljevala, novi vladni kabinet pa se po vsej verjetnosti ne bo uspel pripraviti niti na nove predčasne volitve. Topolanek je tako predsedniku Klausu obljubil, da bo državo v vsakem primeru vsaj začasno vodil do predčasnih parlamentarnih volitev, ki ne bodo pred koncem oktobra, ko bodo na Češkem lokalne volitve. Šele po lokalnih se bodo lahko začele priprave na nove parlamentarne volitve.

Topolankova Državljanska demokratska stranka je na junijskih parlamentarnih volitvah dobila največ glasov, Topolanek pa je na položaju predsednika vlade zamenjal Jiržija Paroubka.