Chavez vodi Venezuelo že 13 let, na volitvah oktobra pa se bo potegoval še za tretji mandat. Foto: EPA
Chavez vodi Venezuelo že 13 let, na volitvah oktobra pa se bo potegoval še za tretji mandat. Foto: EPA
Globus

"Letalo je eno izmed treh, ki smo jih proizvedli v Venezueli. Proizvodnjo pa bomo tudi nadaljevali," je ponosno sporočil venezuelski predsednik Hugo Chavez na srečanju z vodstvom venezuelskih obrambnih sil.

"Rusija, Kitajska, Iran in druge zavezniške države so prispevale k projektu," je še pojasnil Chavez.

Venezuelsko brezpilotno letalo ima doseg 100 kilometrov in lahko doseže višino 3.000 metrov, je karakteristike opisal venezuelski general Julio Morales, ki je na čelu državnega orožarskega podjetja Cavim, od koder je prišlo novo letalo.

Morales je še povedal, da lahko letalo v zraku ostane do 90 minut in prenaša fotografije in videoposnetke v živo, trenutno pa ga poskušajo usposobiti za nočne polete. Brezpilotno letalo je del sistema, ki je namenjen "izključno za obrambo", nadzor naftovodov, jezov in druge infrastrukture, je še dodal.

Letalo je izdelano s komponentami, ki so jih proizvedli v Venezueli in jih nato sestavili vojaški inženirji v Iranu. Podjetje Cavim sicer načrtuje gradnjo tovarn za proizvodnjo pušk, granat, smodnika in streliva.

Na desni si lahko ogledate zadnjo zunanjepolitično oddajo Globus, ki je v celoti posvečena brezpilotnim letalom. Vabljeni k ogledu.

"Imamo pravico do proizvajanja orožja. Pravice ne bi imeli, če bi bili kolonija. Vendar smo svobodna in neodvisna država," je dejal Chavez, ki je pozdravil načrtovano gradnjo tovarne s pomočjo Rusije, v kateri bodo izdelovali puške tipa AK-103. Ko bo tovarna dokončana, naj bi letno proizvedla 25.000 pušk in 70 milijonov nabojev.

Globus