Cheney je bil najvplivnejši in najbolj osovraženi Bushev sodelavec. Foto: EPA
Cheney je bil najvplivnejši in najbolj osovraženi Bushev sodelavec. Foto: EPA
Dick Cheney
Bushev podpredsednik se je poslovil simbolno - v invalidskem vozičku. Foto: MMC RTV SLO
Dick Cheney
Pri vseh odločitvah Busheve administracije naj bi imel zadnjo besedo ravno Cheney. Foto: EPA

Nazadnje smo ga videli pri ustoličenju predsednika Obame - v invalidskem vozičku. Vendar tokrat razlog ni bilo Cheneyjevo oslabljeno srce - med opravljanjem političnih dolžnosti je doživel že štiri srčne napade, zdravniki pa so mu celo odsvetovali opravljanje funkcije, a se ni vdal. Tokrat si je med selitvijo iz Washingtona v Virginijo, kamor se je naselil ob pokoju, poškodoval hrbtenico.

Voziček kot simbol
Vseeno se zdi, da je bila podoba skrušenega Cheneyja ob predaji oblasti nekako tudi simbolna. Cheney je namreč v Bushevi administraciji poosebljal neverjeten vpliv in moč, ki sta daleč presegala predvideno in ustaljeno področje delovanja podpredsednika ZDA. Poznavalci trdijo, da je imel pri vseh odločitvah - ne le vojaških in strateških - zadnjo besedo. Odločal je tudi o vprašanjih v zvezi s proračunom, o ekologiji (na njegov pritisk ZDA niso sprejele kyotskega protokola), predvsem pa o kadrih. Zanimivo je, da je v nasprotju z vplivom veljal za enega najmanj kredibilnih članov Busheve administracije, vseskozi pa ge je močno podpirala skrajna desnica. Bil je poosebljeni jastreb v odnosu do nasprotnikov ZDA, usmerjal je ameriški boj proti terorizmu, pri čemer ni poznal odstopanj in odtenkov, razglasili so ga za "konservativno ortodoksni" simbol Busheve vlade.

Čeprav je bil v politiki že poprej, velja za enega glavnih stebrov Busheve dinastije. Vseh 8 let je bil podpredsednik Busha mlajšega, v vladi Busha starejšega pa je bil obrambni minister in se s svojo nepopustljivostjo ter naftno strategijo prvič uveljavil v prvi zalivski vojni (Desert storm, 1991).

Cheney je veljal za Bushevo zvezo z velikim kapitalom, zlasti z domačimi in tujimi naftnimi mogotci in proizvajalci vojaške opreme (nekoč so temu rekli vojaško-industrijski kompleks). Tudi sam je bil v času Clintonovega predsedovanja predsednik in direktor enega največjih orožarskih podjetij (HC). Manj znano je, da je bil v času predsedovanja Busha mlajšega dvakrat za nekaj ur celo vršilec dolžnosti predsednika - kakor veleva ustava, je treba, na primer med zdravljenji, ko predsednika uspavajo, zagotoviti nemoteno delovanje oblasti. Busha so dvakrat operirali z narkozo.

Dvigoval je veliko prahu
S svojo posebno gorečnostjo, ki ga ni zaznamovala le z že omenjenimi atributi najvplivnejšega in najmanj priljubljenega podpredsednika ZDA vseh časov, je bil Cheney vseskozi kontroverzna osebnost. Zapletal se je v spore in spopade ter bil vpleten v skoraj vse afere Busheve administracije (od razkrivanja tajnih agentov, domnevne povezanosti vlade z nečednimi posli naftne družbe Evron, odločitve o internaciji ujetnikov v Guantanamu pa vse do osebnih težav, ko je na lovu pomotoma ustrelil teksaškega tožilca Whittingtona). Ena od njegovih hčera, ki je kljub očetovi konservativnosti in odporu do pravic homoseksualcev javno razglaša svoja nagnjenja, je nepričakovano objavila nosečnost. Cheney, ki je v skladu z ustavo vodil seje senata, je bil znan tudi po tem, da je hkrati deloval iz več pisarn s številnimi zaposlenimi.

Arhitekt vojne v Iraku
Vsekakor je Chaney glavni pobudnik in snovalec napada na Irak ter posega v Afganistanu, razen če washingtonske omare ne skrivajo še drugih okostnjakov. Cheney, rojen v Nebraski, je mladost in začetek zrelega življenja - s prvimi zaposlitvami - preživel v Wyomingu. Med predsedovanjem predsednika Forda je bil vodja njegovega kabineta, potlej pa petkrat kongresnik - vse do izstrelitve v krog najzaupnejših oseb pri Bushih.

B. B.