Dick Cheney, predstavnik administracije, ki je sprožila svetovno vojno proti terorizmu - brez izbiranja sredstev. Foto: EPA
Dick Cheney, predstavnik administracije, ki je sprožila svetovno vojno proti terorizmu - brez izbiranja sredstev. Foto: EPA

Muslimanski klerik Anvar Al Avlaki, sicer ameriški državljan, je bil vešč v angleščini in tehnološko spreten, zaradi česar je bil eden izmed najuspešnejših rekruterjev teroristov na svetu.
V petkovem zračnem napadu so bili poleg Al Avlakija ubiti še Samir Khan, Američan pakistanskega rodu, in še dva, ki sta bila v istem vozilu kot Al Avlaki. Khan je bil Al Kaidin strokovnjak za računalniško programiranje in pisec spletne revije teroristične mreže.

"Smer grobe akcije"
"Mislim, da je bil napad zelo dober. Mislim, da je bil upravičen," je povedal Cheney za CNN. "A čakam, da administracija popravi nekaj, kar je rekla pred dvema letoma, ko nas je kritizirala zaradi 'pretiranega odziva' na dogodke 11. septembra," je dodal republikanec.
"Obama je pravzaprav rekel, da smo obrnili hrbet idealom Amerike. Mislim, da je s tem povzročil ogromno škodo. Mislim, da je obrekoval državo, in menim, da dolguje opravičilo ameriškemu ljudstvu."

In zakaj? "Obamova administracija se je očitno pomaknila v smer grobe akcije, ko se jim ta zdi upravičena," je dejal Cheney.

Republikanski kritiki administracije trdijo, da je hinavsko od Obame, da daje zeleno luč za ubijanje Američanov brez sodnega procesa, medtem ko je sam kritiziral Bushevo administracijo, ker je odobrila uporabo t. i. "okrepljenih zasliševalskih tehnik", kot je simulacija utapljanja. Obama je uporabo takih tehnik prepovedal.

Poleg zadnje akcije je Bela hiša v zadnjih mesecih izvedla kar nekaj podobnih napadov, navsezadnje so maja na tak način - brez pravnih postopkov - sodili tudi Osami bin Ladnu.