Cheney je branil Busheve ukrepe za boj proti terorizmu, saj so jih po njegovem mnenju izvajali zakonito in v skladu z ameriško ustavo. Foto: EPA
Cheney je branil Busheve ukrepe za boj proti terorizmu, saj so jih po njegovem mnenju izvajali zakonito in v skladu z ameriško ustavo. Foto: EPA

V prvem televizijskem pogovoru po odhodu iz Bele hiše je nekdanji ameriški podpredsednik kritiziral odločitev novega ameriškega predsednika, da zapre zapor za teroristične osumljence v vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi, ukine ostre metode zasliševanja in zapre skrivne zapore obveščevalne agencije Cia v tujini.

Zadnjega izmed odmikov od spornih ukrepov svojega predhodnika Georgea Busha je administracija Obame uvedla v petek, ko se je odrekla nazivu "sovražni borec" za teroristične osumljence, ki so zaprti v Guantanamu in so obtoženi sodelovanja z Al Kaido in talibani.

"Menim, da so bili ti programi ključni za uspehe, ki smo jih dosegli, ker smo lahko pridobili obveščevalne informacije, zaradi katerih smo lahko onemogočili vse nadaljnje poskuse izvajanja napadov na ZDA po 11. septembru 2001," je dejal Cheney v pogovoru s Johnom Kingom na CNN-u.

Cheney ne more Bushu oprostiti Libbyja
Kdaj sta z Bushem stala na nasprotnih bregovih? Cheney je povedal, da je bil nezadovoljen, ko predsednik ni hotel oprostiti vodje njegovega kabineta Lewisa "Scooterja" Libbyja, ki ga je sodišče obsodilo na 30 mesecev zapora, ker je novinarjem izdal identiteto tajne agentke Valerie Plame, katere mož Joseph Wilson je kritiziral iraško vojno.

Cheney je prepričan, da so Libbyja krivično obsodili in si je zato zaslužil Bushevo oprostitev, vendar se ta s tem ni strinjal. To je ena od redkih javnih kritik, ki jih je Cheney izrekel na račun Busha glede skupnih osmih let v Beli hiši.

G. V.