Večni šarmer Chirac bo moral prvič odgovarjati za nekatera svoja dejanja. Foto: EPA
Večni šarmer Chirac bo moral prvič odgovarjati za nekatera svoja dejanja. Foto: EPA
Jacques Chirac
Jacques Chirac vztrajno zanika vse obtožbe in pravi, da v času, ko je bil župan Pariza, ni storil nobenega nezakonitega dejanja. Foto: EPA
Jacques Chirac in Nicolas Sarkozy
Če bi bil Chirac obtožen nezakonitega delovanja v času predsedovanja, bi slaba luč padla tudi na njegovega naslednika, Nicolasa Sarkozyja. Foto: EPA

Dolgoletnemu francoskemu predsedniku imuniteta, ki je sodnim oblastem onemogočala preiskavo nekaterih Chiracovih prevar in zarot, poteče v noči s sobote na nedeljo. Tako bodo ustrezne oblasti končno lahko dobile odgovore na nekatera vprašanja, ki se nanašajo na primere, stare že več kot 12 let, torej še iz časa, ko je bil Chirac še župan Pariza.

74-letni Chirac, ki je bdel nad Parizom med letoma 1977 in 1995, po vsej verjetnosti ne bo obtožen, saj bi lahko kazenski pregon nekdanjega predsednika resno ogrozil ugled sedanjega in vseh prihodnjih francoskih predsednikov. Vendar pa bo Chirac kot navaden državljan brez dvoma podvržen preiskavam in bodo oblasti od njega zahtevale, da odgovori na vprašanja, ki se v Franciji postavljajo že skoraj 20 let.

Chiraca lahko doleti kazen za dejanja v času županovanja
Novi francoski premier Francois Fillon je povedal, da bo Chirac odgovarjal za svoja dejanja kot vsi drugi francoski državljani, francoski ustavni strokovnjak Guy Carcassonne pa je povedal, da je Chirac lahko obtožen le za zločine, ki jih je storil v času, ko je bil župan, ne pa tudi za obdobje, ko je bil predsednik države.

Chirac, ki je v Elizejski palači prebival 12 let, je bil od leta 1995, ko je prvič stopil na čelo države, oproščen sodnega pregona. Zdaj, ko je izgubil predsedniško imuniteto, bi se v nekaterih primerih pred sodiščem lahko pojavil le kot priča, v drugih pa bi lahko bil nekdanji predsednik dejansko podvržen temeljiti preiskavi in bil deležen tudi kakšne kazni.

Chirac je bil predrzen župan
Nekateri dosjeji vključujejo obtožbe, da je Chirac koristil brezplačna potovanja nekega zasebnega podjetja, da se je mestna hiša v času njegovega županovanja utapljala v korupciji in da je za svoje sodelavce in člane njegove politične stranke v mestni hiši sam vzpostavljal delovna mesta.

Nekateri Chiracovi sodelavci so že bili obtoženi poneverb, korupcije in volilne prevare, za kar so prejeli denarne ali zaporne kazni. Sam Chirac je vse obtožbe zavrnil in zanikal kakršno koli kršitev zakona tako v času njegovega bivanja v mestni hiši kot v času, ko je bil na čelu države.

B. T.