Za vrtanje reševalnega jaška so posebno opremo pripeljali iz Avstralije in Španije. Foto: EPA
Za vrtanje reševalnega jaška so posebno opremo pripeljali iz Avstralije in Španije. Foto: EPA

Skupina rudarjev je na 700 metrih pod zemljo ujeta že od 5. avgusta, ko se je nad njimi porušil glavni jašek, ki vodi iz rudnika. Sprva so oblasti mislile, da rudarji niso preživeli nesreče, a so po 17 dneh odkrili, da so še živi, ko so pod zemljo poslali sondo, ki se je na površje vrnila s sporočilom rudarjev.

Odkritje rudarjev je sprožilo val veselja in navdušenja po državi, inženirji pa so se takoj lotili priprav na njihovo rešitev in ta konec tedna začeli izkop 66 centimetrov širokega jaška, skozi katerega naj bi rudarje potegnili na površje. Za ta izkop bo potrebnih od tri do štiri mesece in oblasti zdaj iščejo načine, da bi pospešili reševanje.

Reševalci nameravajo poskusiti še z enim načinom, in sicer bodo s pomočjo izkopa drugega jaška poskušali razširiti že obstoječi rov, ki vodi do ujetih rudarjev, tako pa bi lahko reševanje skrčili na dva meseca.

Pojav depresije
Medtem ujete rudarje skozi osem centimetrov široko luknjo oskrbujejo s hrano in vodo, pod zemljo pa so jim poslali tudi družabne igre, majhen video ter MP3-predvajalnike. V petek so na površje poslali 25-minutni videposnetek za svojce, na katerem so predstavili svoje začasno bivališče.

Oblasti so na pomoč pripeljale tudi strokovnjake ameriške vesoljske agencije Nasa, ki rudarjem z nasveti pomagajo, kako dolgo preživeti na majhnem prostoru. Toda nekateri rudarji so že začeli kazati prve znake depresije, saj zavračajo hrano in se tudi niso hoteli posneti za svojce.