Zgodba Paula Schäferja in njegove skrivne skupnosti je globoko pretresla Čile. Foto: EPA
Zgodba Paula Schäferja in njegove skrivne skupnosti je globoko pretresla Čile. Foto: EPA
Josef Mengele
Po podatkih Cie in lovcev na vojne zločince naj bi nekaj let v skupnosti živel tudi zloglasni 'angel smrti iz Auschwitza" dr. Josef Mengele. Foto: EPA

Skrito in kriminalno življenje Schäferja se je začelo razkrivati leta 1997, ko so čilske oblasti začele preiskavo zaradi spolnih zlorab, ki naj bi se dogajale v skupnosti Colonia Dignidad, ki jo je na redko poseljenem jugu države vodil omenjeni Nemec.

Razkrilo se je, da so v brezplačni bolnišnici, ki je bila edini prostor, dostopen nečlanom 300-članske skupnosti, omamljali in redno zlorabljali otroke iz okolice. Schäfer je hitro pobegnil čez Ande v Argentino, kjer so ga aretirali leta 2005. Po obsodbi zaradi zlorabe 26 otrok je bil "večni stric", kot so ga klicali člani njegove skupnosti, obsojen na 20 let strogega zapora. V petek ga je srce izdalo pri 89 letih starosti.

Med vojno bolničar v Luftwaffe
V bližini Kölna leta 1921 rojeni Schäfer se je že kot otrok pridružil Hitlerjevi mladini, med vojno pa je bil bolničar v vojnem letalstvu, služenje v Luftwaffe je zaključil s činom desetarja. Po vojni je ustanovil zavetišče za otroke in postal luteranski pastor. Leta 1959 je bil obtožen zlorabe dveh fantkov, zaradi česar je z nekaj svojimi privrženci izginil iz Nemčije.

Nacistična komuna ločena od sveta
Znova se je pojavil na jugu Čila, kjer je v dogovoru z oblastmi ustanovil Colonio Dignidad, kjer je zgradil na nacizmu in antikomunizmu temelječo skupnost, ki je bila bolj sekta kot kmetijska zadruga, kakor se je predstavljala v omejenih stikih z zunanjim svetom.

V 300-članski skupnosti je vladal strogi vojaški red, prebivalci so prebivali ločeno po spolih, seks je bil brez izrecnega dovoljenja Schäferja strogo prepovedan. Otroke so že v zgodnjem otroštvu ločili od matere. "Častna dobrodelna in izobraževalna skupnost", kot je bilo uradno ime naselja, se je uspešno preživljala s kmetijstvom, ljudje so se oblačili v bavarska kmečka oblačila in v družbi brez radia, televizije ali časopisov za razvedrilo prepevali nemške ljudske pesmi.

Dobro oborožen mučil za Pinocheta
"Večni stric" je povsem obvladoval življenje v skupnosti, ki je v času diktature Augusta Pinocheta tesno sodelovala z oblastmi, saj naj bi Schäfer na 137 kvadratnih kilometrov velikem posestvu mučil politične nasprotnike režima. Ob dodatnih preiskavah leta 2005 so na posestvu odkrili dve večji skladišči orožja, med večjimi količinami avtomatskega orožja, raket in granat so našli celo tank!

Preobrazba in javno opravičilo
Po vseh razkritjih se je kraj preimenoval v Villa Baviera, novi voditelj Peter Müller je sprostil pravila, moderniziral in odprl skupnost zunanjemu svetu, najtesnejši sodelavci Schäferja pa so bili izgnani. Aprila 2006 je več nekdanjih pripadnikov skupnosti v največjem čilskem časopisu objavilo celostransko opravičilo za 40 let spolnih zlorab in drugih kršitev človekovih pravic v skupnosti. Po njihovih besedah jim je "Večni stric" povsem opral možgane in so se mu v vsem pokoravali, čeprav so vedeli, da zlorablja njihove lastne otroke.