Vlada premierja Erdogana naj bi sankcionirala že 6.000 turških policistov. Foto: Reuters
Vlada premierja Erdogana naj bi sankcionirala že 6.000 turških policistov. Foto: Reuters

V najnovejši potezi vlade premierja Recepa Tayyipa Erdogana proti policijskim silam so bili odstranjeni tudi visoki policijski uradniki. Med žrtvami vladne čistke, ki je očiten povračilni ukrep zaradi korupcijskih preiskav, ki so dosegle tudi politično elito države, se je tako znašlo že 6.000 policistov.

Odkar je sredi decembra izbruhnil korupcijski škandal, niso varni niti člani turškega sodstva, saj je bilo odstranjenih tudi več deset tožilcev, povezanih s preiskavami pranja denarja, tihotapljenja zlata in podkupovanja.

Erdogan in njegovi zavezniki namreč trdijo, da gre pri teh preiskavah za poskus državnega udara privržencev vplivnega islamskega klerika Fethulaha Gulna, ki je bil nekoč podpornik turške vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), zdaj pa živi v izgnanstvu v ZDA. Gulen naj bi po trditvah Erdoganovega tabora poskušal zamajati vlado pred marčevskimi lokalnimi volitvami.

Ostri ukrepi turške vlade, med katerimi je poleg čistk tudi sprejemanje zakonodaje, ki bi vladi omogočila strožji nadzor nad sodstvom in medmrežjem, pa so tako na domačih tleh kot tudi v tujini povečali zaskrbljenost nad stanjem demokracije v Turčiji.