Nekdanji prvi mož ZDA se je po slovesu od Bele hiše posvetil humanitarnemu delu predvsem prek svoje fundacije. Foto: EPA
Nekdanji prvi mož ZDA se je po slovesu od Bele hiše posvetil humanitarnemu delu predvsem prek svoje fundacije. Foto: EPA

Nekdanji prvi mož ZDA je že večkrat obiskal otok, ki ga že leta pretresajo politični nemiri, tako da mu je problematika zelo blizu. V Združenih narodov upajo, da bo Clintonovo ime pritegnilo več naložb na Haiti, ki bi posledično pomagali k stabilizaciji otoka. "Uradno naznanitev pričakujemo v kratkem," je dejal eden izmed uradnikov ZN-a.

Po napovedih naj bi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun svojo odločitev sporočil še danes. Clinton je sicer spremljal Bana na marčevskem obisku otoka, ki so ga lani hudo prizadeli štirje orkani. Takrat je Ban pohvalil napredek otoka, ki je najrevnejša država na zahodni polobli, vendar je oblasti pozval, da morajo storiti več, da bodo pritegnile tuje naložbe.

Nekdanji prvi mož ZDA je Haitiju doslej pomagal prek svoje fundacije Clinton Global Initiative. "To je nekaj, za kar si prizadevamo že nekaj časa." Združeni narodi menijo, da bodo poceni delovna sila, bližina ZDA in Kanade ter brezcarinski dostop na ameriški trg pripomogli k hitri rasti gospodarstva.

K. T.