Clintonova začenja obisk na Japonskem. Foto: EPA
Clintonova začenja obisk na Japonskem. Foto: EPA

Clintonova je z obiskom Azije prekinila tradicijo dozdajšnjih ameriških zunanjih ministrov, ki so se, vsaj v zadnjih 4 desetletjih, na svojo prvo zunanjepolitično turnejo odpravili v Evropo ali na Bližnji vzhod. Nekdanja prva dama ZDA bo poleg Japonske obiskala še Indonezijo, Južno Korejo in Kitajsko.

Še pred odhodom je Clintonova dejala, da želijo ZDA poglobiti in okrepiti odnose z Azijo. "Upam, da bom dala jasen znak, da potrebujemo močne partnerje na Pacifiku, tako kot potrebujemo močne partnerje na Atlantiku."

Krmarjenje med željami azijskih držav
Na prvi postaji bo skušala zagotoviti Tokiu, da so odnosi med državama močni in da bodo takšni tudi ostali. V japonski administraciji naj bi se sicer razširila bojazen, da bodo ZDA zaradi trenutnih razmer več pozornosti namenile drugim območjem in zanemarile Japonsko. Po pisanju medijev in oceni poznavalcev bo vrhunec turneje obisk Kitajske. Clintonova je že lani, ko se je še borila za demokratsko nominacijo za predsedniške volitve, v enem svojih člankov zapisala, da bo odnos ZDA s Kitajsko najbolj pomemben bilateralni odnos v tem stoletju. Ministrica ocenjuje, da obstajajo dobre možnosti za sodelovanje s Pekingom na področju klimatskih sprememb in čiste energije. Ob tem je treba dodati, da se Bela hiša zaveda, da svojih finančnih in gospodarskih težav ne bo mogla rešiti brez Kitajcev, ki so največji vlagatelji v ameriške vrednostne papirje.

V Južni Koreji bo ministrica pričakovano največ pozornosti namenila pogovorom o severnokorejskem jedrskem programu in šeststranskim pogajanjem, ki so trenutno na mrtvi točki.

K. T.