59-letna Clintonova bi lahko postala prva uradna kandidatka na ameriških predsedniških volitvah. Foto: EPA
59-letna Clintonova bi lahko postala prva uradna kandidatka na ameriških predsedniških volitvah. Foto: EPA
Rudy Giuliani
Nekdanji newyorški župan si je slavo pridobil z vodenjem mesta po terorističnih napadih 11. septembra. Foto: EPA

Proti senatorki iz New Yorka se je izreklo 47 odstotkov vprašanih, enak delež pa ne bi volil niti demokratskega kandidata na prejšnjih volitvah Johna Kerryja, sicer senatorja iz Massachusettsa.

Še odstotek več zagrizenih nasprotnikov ima tudi demokratski kandidat z znamenitih volitev leta 2000 Al Gore, ki pa je že večkrat zanikal, da bi še razmišljal o kandidaturi, poroča CNN.

Bitka med Giulianijem in McCainom
Republikanski strani glede nasprotnikov kaže precej bolje. Nekdanjega newyorškega župana Rudyja Giulianija zagotovo ne bi volilo 30 odstotkov vprašanih, 34 odstotkov pa je enako reklo za Johna McCaina, senatorja iz Arizone. Med morebitnimi kandidati na primarnih volitvah za predsedniško nominacijo se omenja tudi brat sedanjega predsednika Georgea Busha, Jeb. Vendar mu glasu pod nobenim pogojem ne bi podelilo kar 63 odstotkov vprašanih.

Clintonova, ki se je v zadnjih letih, odkar je mož Bill končal osemletni predsedniški mandat, močno zasidrala v ameriški politiki, je prejela največ, 22 odstotkov, glasov tistih, ki bi zanjo gotovo volili. Drugo mesto je zasedel Rudy Giuliani z 19 odstotki, njegovega kolega Johna McCaina pa podpira 12 odstotkov. Jeb Bush je v CNN-ovi anketi prejel devet zagotovljenih odstotkov glasov.