Nobelov nagrajenec za mir, 14. dalajlama Tenzin Gjatso, je na začetku predavanja izrazil veselje, da so med prisotnimi v dvorani tudi verski predstavniki. Foto: MMC RTV SLO
Nobelov nagrajenec za mir, 14. dalajlama Tenzin Gjatso, je na začetku predavanja izrazil veselje, da so med prisotnimi v dvorani tudi verski predstavniki. Foto: MMC RTV SLO
Dalajlama
To je bil za dalajlamo drugi obisk Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Dalajama
Dalajlama je obisk v Sloveniji začel v ponedeljek zvečer, v torek pa je v mariborskem mestnem parku zasadil drevo miru, nagovoril dijake in druge zbrane pred Prvo gimnazijo ter v polni Dvorani Tabor predaval o etiki za novo tisočletje. Foto: MMC RTV SLO
Dalajlama v Mariboru
Dalajlam končal tridnevni obisk v Sloveniji

Nobelov nagrajenec za mir je dan z Žekšem preživel v klepetu ob čaju, ki se je z dalajlamo sešel neuradno kot dr. Boštjan Žekš in ne kot predstavnik vlade. Na kratkem srečanju mu je minister prenesel tudi pozdrave premierja Boruta Pahorja.

Po srečanju z ministrom je dalajlama obiskal sedež Univerze v Mariboru, pred odhodom na letališče pa je povabljencem v Slovenskem narodnem gledališču predaval o sočutju. Zbranim poslušalcem je na začetku predavanja izrazil veslje, ker so med njimi sedeli tudi verski predstavniki.

Dalajlama je dejal, da se kot budistični menih prav nič ne razlikuje od muftija Nedžada Grabusa in župnika mariborske stolne župnije Stanislava Lipovška, saj smo po njegovih besedah vsi ljudje v bistvu človeška bitja, ki smo si enaki po fizični in duševni podobi.

Gledamo na razlike, pozabljamo na enakost
Ob tem je opozoril, da med nami vseeno obstajajo razlike pri veroizpovedi, narodnosti ter rasi in prav to, meni dalajlama, je glavna težava današnjega časa, saj se preveč osredotočamo na te razlike, a pozabljamo, da smo globoko v sebi vsi enaki.

Tako razmišljanje po besedah dalajlame vodi do delitve na "mi" in "oni" ter posledično do sporov, ljudje pa se ne zavedajo, da smo danes, ko je svet zaradi ekonomije in sprememb okolja tesno povezan, vsi eno. "Vsi smo mi," je poudaril in dodal, da vsakršno škodno dejanje, ki ga človek povzroči drugemu, nazadnje občuti tudi sam.

Če hočemo preživeti v takem svetu, je po mnenju dalajlame nujno sočutje, ki vodi v spoštovanje in pomoč drugim. "To je umetnost sreče. Ko doživljamo nekaj neprijetnega, ko nam nekdo povzroča bolečino, ga moramo razumeti kot človeka, ki si prav tako želi biti srečen," je dejal in še dodal, da se je mnogo bolj treba osredotočati na pozitivna čustva, s čimer bodo negativna samodejno šibela, človek pa bo mirnejši in manj nesrečen.

Med zbranimi v dvorani so bili predstavniki mariborske politike, gospodarstva in univerze, pa tudi poslanca Cveta Zalokar Oražem in Franci Kek, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, pisatelj Tone Partljič ter direktor Urada za verske skupnosti Aleš Gulič in drugi.

Dalajlama v Mariboru
Dalajlam končal tridnevni obisk v Sloveniji