Dalajlama od leta 1959 živi v izgnanstvu v Indiji, velja pa za eno najvišjih moralnih avtoritet na svetu. Foto: EPA
Dalajlama od leta 1959 živi v izgnanstvu v Indiji, velja pa za eno najvišjih moralnih avtoritet na svetu. Foto: EPA
Dalajlama
Ko je dalajlama obiskal Washington, je bil navdušen nad ogromnimi količinami snega, ki so takrat zajele ZDA. Foto: EPA

Dalajlama bo na povabilo Mestne občine Maribor in nekaterih civilnodružbenih organizacij med 5. in 7. aprilom obiskal Maribor. Dalajlama se bo med obiskom srečal z mariborskim županom Francem Kanglerjem, kar je tudi edini napovedan uradni obisk, obiskal bo Prvo gimnazijo Maribor in zasadil drevo miru v Mestnem parku. Imel bo tudi javno predavanje z naslovom "Etika za novo tisočletje", ki naj bi bilo prvenstveno namenjeno mladim.

Kitajska ne priznava dalajlame
Štirinajsti dalajlama Tenzin Gjatso velja za eno od največjih moralnih avtoritet na svetu, zato bo obisk potekal na humanistični ravni in s težnjo, da poslušalce spodbudi k razvijanju etike kot temelja življenja. Od leta 1959 živi v izgnanstvu v Indiji, za svoja prizadevanja za mir pa je leta 1989 prejel Nobelovo nagrado.

Kitajska uradna politika ga razglaša za "nevarnega separatista", saj zagovarja mnenje, da je Tibet neločljiv del Kitajske in da je kakršno koli srečanje z dalajlamo vmešavanje tuje države v notranje zadeve Kitajske. Prav odnos kitajskih oblasti do Tibeta in Tibetancev je eden najpogostejših očitkov, ki jih mednarodna skupnost in organizacije za človekove pravice naslavljajo na Kitajsko.

Uradnih srečanj z dalajlamo ni
Med Kitajsko in njenimi "prijateljskimi" državami tako obstaja tih, nenapisan dogovor, da dalajlami ne organizirajo državnih sprejemov in da se v medijih ne pojavlja z državniki. Tudi Sloveniji je Kitajska takoj dala vedeti, da ostro nasprotuje kakršnim koli stikom dalajlame s slovenskim političnim vrhom, tako da dalajlama tokrat v Slovenijo ne prihaja kot politik, ampak kot predavatelj.

Slovenski politični vrh se z dalajlamo po vsej verjetnosti ne bo sestal
V Uradu predsednika republike so za MMC povedali, da obisk dalajlame v Sloveniji organizirajo civilnodružbene organizacije iz Maribora in da glede morebitnega srečanja dalajlame s predsednikom Danilom Türkom ni nobenega konkretnega dogovora.

Tudi na ministrstvu za zunanje zadeve so nam povedali, da so z obiskom dalajlame seznanjeni, a da odločitev o morebitnih srečanjih uradnih predstavnikov Slovenije z dalajlamo še ni bila sprejeta.

Pahor: Izkazana mu bo potrebna pozornost
Predsednik slovenske vlade Borut Pahor je dejal, da bo dalajlami "s strani oblasti izkazana potrebna pozornost", in spomnil, da se je z njim že srečal julija 2002 v vlogi predsednika DZ-ja. Tibetanski verski voditelj se je tedaj v Sloveniji mudil na povabilo Univerze v Ljubljani, ki mu je podelila naziv častnega senatorja.

Takrat se je neuradno srečal s slovenskim političnim vrhom, a so ga sprejeli kot Nobelovega nagrajenca, in ne kot politika.

Kitajsko najbolj ujezil obisk dalajlame pri Obami
Zadnji odmevnejši obisk dalajlame je bil v Beli hiši. Takrat je Kitajska ZDA zagrozila z gospodarskimi sankcijami, če bo predsednik Barack Obama sprejel tibetanskega duhovnega vodjo. Ta je tibetanskega voditelja kljub protestom sprejel, a je srečanje potekalo v sobi zemljevidov, in ne v Ovalni pisarni, kjer po navadi sprejema svetovne voditelje, saj je skušal s tem Kitajski nakazati, da gre bolj za neformalno srečanje.

Pogovori so potekali za tesno zaprtimi vrati, sogovornika, oba Nobelova nagrajenca, pa sta govorila le o človekovih pravicah in verskih svoboščinah. Po srečanju, da ne bi preveč ujezili Kitajske, ni bilo skupne izjave pred mediji, sliko pa je objavila le Bela hiša na svoji spletni strani. Kitajska je sicer protestirala in zapisala, da bodo morale ZDA izboljšati odnose med državama, a sankcij pozneje le ni bilo.