Dalajlama se mudi na desetdnevnem obisku v ZDA. Foto: www.whitehous.gov
Dalajlama se mudi na desetdnevnem obisku v ZDA. Foto: www.whitehous.gov
Dalajlama
Dalajlama bo imel po ZDA več predavanj. Foto: EPA
Nimitz
Ameriška letalonosilka Nimitz je ta teden obiskala Hongkong, vendar zardi obiska dalajlame ameriške mornarje niso pozdravili predstavniki kitajskih oblasti. Foto: EPA

Ameriški predsednik je v četrtek v Beli hiši sprejel tibetanskega duhovnega voditelja in mu izrazil trdno podporo pri ohranjanju edinstvene verske, kulturne in jezikovne idenitete ter varstva človekovih pravic Tibetancev znotraj Kitajske. Ob tem je dalajlamo pozval k pogovorom s kitajskimi oblastmi.

Peking je že pred obiskom dalajlame v ZDA opozarjal ameriškega predsednika, da bo s srečanjem ogrozil odnose med državama in le nekaj ur po sprejemu v Beli hiši je na zagovor poklical ameriškega veleposlanika na Kitajskem.

V izjavi kitajskega zunanjega ministrstva so zapisali, da so se ZDA resno vmešale v notranje zadeve Kitajske, prizadele čustva kitajskega ljudstva in ogrozile medsebojne odnose. Tiskovni predstavnik ministrstva je dejal, da so ZDA surovo kršile temeljna načela mednarodnih odnosov in zagotovila o spoštovanju kitajske suverenosti.

Po sporočilih iz Pekinga je zdaj odvisno od Američanov, da popravijo načete odnose in takoj sprejmejo učinkovite korake za "odstranitev škodljivih učinkov". "Sprejmite konkretne ukrepe za promocijo zdravega in stabilnega napredka v ameriško-kitajskih odnosih," se je glasilo sporočilo iz Pekinga.

Poznavalci menijo, da razen groženj ni za pričakovati resnih povračilnih ukrepov, lahko pa bi se zapletlo pri ameriškem iskanju podpore za še odločnejše sankcije proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa, čemur je Kitajska do zdaj nasprotovala in se zavzemala za nadaljevanje diplomatskih pogajanj.

Novinarka RTV-ja in dobra poznavalka Kitajske Blanka Doberšek je povedala, da je s srečanjem vsekakor ranjen kitajski ponos, vendar je prepričana, da so kitajske grožnje bolj na retorični ravni, saj v nasprotju z letom 2007, ko je takratni ameriški predsednik George Bush sprejel dalajlamo in je Peking posledično odpovedal obisk ameriške vojaške ladje na Kitajskem, tokrat ni bilo tako in je ameriška letalonosilka Nimmitz z nekaj tisoč vojaki vseeno prišla na obisk v Hongkongu. Prav tako Peking ni odpovedal za april napovedanega obiska kitajskega predsednika Hu Džintaa v ZDA. Retorika je mogoče zdaj še ostrejša kot v preteklosti, saj se Kitajska vedno bolj uveljavlja kot velesila, meni Doberškova. Pričakuje, da razen ostrih besed ne bo ukrepov, kot sta bila na primer odpoved vojaškega sodelovanja in obisk kitajskega zunanjega ministra v ZDA, ko je Washington napovedal, da bo Tajvanu prodal za več milijard dolarjev orožja. Ob obisku dalajlame je ranjen kitajski ponos, ob napovedani prodaji orožja Tajvanu pa je ranjena njihova strateška ambicija, še dodaja Blanka Doberšek.

Jeza Pekinga že v preteklosti
Kitajska opozorila se kaj dosti ne razlikujejo od prejšnjih opozoril tujim voditeljem, ko so se ti srečevali z dalajlamo, zato je mogoče sklepati, da bo ostalo le pri ostrih besedah. "To vsekakor ni prvo sreačanje med ameriškim predsednikom ter dalajlamo in obe strani so se že pred srečanjem zavedale posledic in v tem duhu so tudi kitajski odzivi," pravi strokovnjak za ameriško-kitajske na univerzi v Pekingu Džin Canrong.

Canrong vseeno opozarja, da je še prekmalu, da bi lahko govorili o zmanjševanju napetosti, saj je tukaj še ameriška prodaja orožja Tajvanu, ki ga Peking še vedno obravnava za eno od kitajskih pokrajin. Poleg tega so tudi nesoglasja gled trgovine in valutnih razmerij, kar pomeni, da se lahko v prihodnosti odnosi kaj hitro poslabšajo.

Srečanje med Obamo in dalajlamo pa so z navdušenjem sprejeli tibetanski menihi v večinsko tibetanskem območju Tongren v severozahodni kitajski pokrajini Činghaj. "To je vesela novica za Tibetance," je dejal krajevni menih Džokar in dodal, da jim je vseeno za jezo kitajske vlade, saj so sami veseli zaradi srečanja.