Se bo dalajlama kljub grožnjam Kitajske ustavil tudi v Beli hiši? Foto: EPA
Se bo dalajlama kljub grožnjam Kitajske ustavil tudi v Beli hiši? Foto: EPA
Google
Kitajska je v sporu z ameriškim spletnim velikanom Googlom, ki jo obtožuje cenzuriranja. Foto: EPA

Iz Bele hiše so pred kratkim namignili, da se želi Obama na štiri oči srečati s tibetanskim duhovnim voditeljem, ki že vrsto let živi v izgnanstvu v Daramsali v Indiji. Dalajlama namreč še ta mesec načrtuje pot v ZDA, ki bo vključevala tudi postanek v Washingtonu, a še ni znano, ali je predvideno tudi srečanje z Obamo.

Kitajska se je hitro odzvala na to novico. Predstavnik tamkajšnje komunistične partije Džu Vejčun je dejal, da bo sledilo "ustrezno dejanje", če bo do srečanja res prišlo.

"Srečanje bi resno spodkopalo temelje kitajsko-ameriških političnih odnosov," je bil jasen Džu in napovedal, da Kitajska v tem primeru ne bo ostala križem rok. "Če se bo sestanek res zgodil, bomo ustrezno ukrepali in s tem določenim državam pokazali njihove napake."

"Nesoglasja so bolj pravilo kot izjema"
Te izjave so sledile po obisku dalajlamovih predstavnikov v Pekingu, po katerem sta sprti strani ostali trdno vsaka pri svojih stališčih. Od leta 2002 se je uradni Peking s predstavniki dalajlame, ki je leta 1989 prejel tudi Nobelovo nagrado za mir, srečal devetkrat, a brez uspeha. "Mnenja sogovornikov ostajajo zelo različna, a na to smo se že navadili, saj je prepad med nami postal bolj pravilo kot izjema," je dodal Džu, ki je zavrnil vsakršno možnost, da bi Tibet pridobil večjo avtonomijo.

Danes 75-letnega dalajlamo, ki je moral s "strehe sveta" pobegniti leta 1959 po neuspelem uporu Tibetancev proti kitajski nadvladi, je Džu obtožil, da spodbuja nemir in išče težave. "Da bi si lahko obetal kakšen napredek pri pogovorih, bi se moral temeljito zazreti vase in radikalno spremeniti svoje politično mnenje."

Orožje, trgovina, Google ...
Vprašanje srečanja dalajlame z Obamo je le ena v vrsti nerešenih težav med Kitajsko in ZDA, ki v zadnjem času obremenjujejo odnose med državama. Washington je povzročil razburjenje v Pekingu s prodajo orožja Tajvanu, ameriški Google pa zaradi cenzure grozi z odhodom iz Kitajske. Tu so še trgovinski spori in nestrinjanja glede vrednosti kitajske valute juana.