Obama je bil nad obiskom Kitajskega zidu navdušen. Foto: Reuters
Obama je bil nad obiskom Kitajskega zidu navdušen. Foto: Reuters
Protesti pred Obamovim prihodom

"Dialog je boljši kot spopad in partnerstvo je boljše od tekmovalnosti," je ob začetku pogovorov dejal Ven, Obama pa je izrazil upanje, da bosta državi odnose dvignili na novo, višjo raven.

Ameriški predsednik, ki ga na Kitajskem med drugim spremljajo državna sekretarka Hillary Clinton, minister za trgovino Gary Locke in minister za trgovino Steven Chu, je dejal, da so bili njegovi pogovori na Kitajskem "produktivni". Dodal je, da se odnosi, ki so bili nekoč osredotočeni le na gospodarstvo in trgovino, zdaj širijo še na druga področja, na katerih je sodelovanje Washingtona in Kitajske ključno ne le za državi, temveč za ves svet.

Tudi kitajske oblasti so prvi obisk Obame na Kitajskem že ocenile pozitivno, najpomembnejši "izplen" obiska pa je okrepitev zaupanja med velesilama.

V pogovorih s Hujem previdnejši
Obama je ob slovesu od Kitajske obiskal še znameniti Kitajski zid, ki je bil na tem delu zaprt za druge obiskovalce. Zid je po besedah Obame "spektakularen" in predstavlja spomin na starodavno zgodovino kitajskega naroda.

V torek se je ameriški predsednik v Pekingu sešel s kitajskim predsednikom Hu Džintaom. Po pogovoru sta se sogovornika zavzela za poglobitev sodelovanja na vseh področjih, čeprav v stališčih do številnih ključnih vprašanj med državama obstajajo razlike. Obama in Hu sta povedala, da se strinjata, da je treba nadaljevati šeststranska pogajanja o Severni Koreji, kitajski predsednik pa je dejal, da podpirajo ostrejše sankcije proti Pjongjangu, če bo ta nadaljeval svoj jedrski program, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obama je iz Kitajske odpotoval v Južno Korejo, zadnjo postajo svoje azijske turneje. V Seulu se bo sešel z južnokorejskim predsednikom Li Mjung Bakom, s katerim bosta po napovedih govorila o severnokorejskem jedrskem programu in zastalem sporazumu o prosti trgovini med ZDA in Južno Korejo.

Protesti pred Obamovim prihodom