Pozdrav kitajske častne garde za predsednika Obamo in predsednika Huja. Foto: EPA
Pozdrav kitajske častne garde za predsednika Obamo in predsednika Huja. Foto: EPA
Prepovedano mesto
Obama si je v popoldanskih urah ogledal tudi Prepovedano mesto. Foto: EPA
Obama s kitajskim predsednikom

Po pogovoru, ki je trajal kar poltretjo uro, sta se zavzela za poglobitev sodelovanja na vseh področjih, čeprav v stališčih do številnih ključnih vprašanj med državama obstajajo razlike.

Voditelja sta poudarila nujnost sodelovanja glede Severne Koreje, Irana, podnebnih sprememb in na gospodarskem področju, a je bilo iz njunih izjav zelo razvidno, da Washington in Peking do nekaterih vprašanj nimata povsem enotnih stališč.

Sankcije proti Pjongjangu da, proti Teheranu ne?
Obama in Hu sta povedala, da se strinjata, da je treba nadaljevati šeststranska pogajanja o Severni Koreji, kitajski predsednik pa je dejal, da podpirajo ostrejše sankcije proti Pjongjangu, če bo ta nadaljeval svoj jedrski program. Peking je zadnji večji zaveznik severnokorejskega režima in pomemben dobavitelj hrane državi, zato je njegovo sodelovanje v naporih, da bi Severno Korejo prepričali, da se odpove jedrskemu programu, ključno.

Po drugi strani pa kitajski predsednik ni omenil zaostritve sankcij proti Iranu, zavzel se je le za to, da bi se spor glede iranskega jedrskega programa rešil s pogajanji. ZDA si sicer prizadevajo pridobiti podporo Pekinga, ki ima pomembne gospodarske stike z Iranom, za dodatni pritisk na Teheran.

Kalkuliranje z gospodarskimi vezmi
Predsednika ZDA in Kitajske sta govorila tudi o dvostranskih gospodarskih odnosih. Hu je po srečanju izrazil nezadovoljstvo z ameriško uvedbo dodatnih carin na uvoz pnevmatik in jeklenih cevi iz Kitajske, češ da bi se morali državi izogibati protekcionističnim ukrepom.

Ameriški predsednik je skušal kitajsko stran prepričati, naj privoli v apreciacijo kitajske valute juana, katerega umetno podcenjena vrednost naj bi bila eden izmed razlogov za velik ameriški primanjkljaj v menjavi s Kitajsko, poleg tega pa naj bi ovirala svetovno okrevanje po gospodarski krizi. Strokovnjaki namreč ocenjujejo, da naj bi Peking vsaj do sredine prihodnjega leta zadrževal juan zelo nizko in s tem pripomogel k izhodu iz krize, s katero se sooča tudi kitajsko gospodarstvo. Kitajski predsednik v svoji izjavi vrednosti juana ni niti omenil.

Hu želi, da ZDA nehajo podpirati Tibet
Kitajski predsednik je ZDA pozval tudi, naj spoštujejo "ključne kitajske interese", kar je pomenilo, naj prenehajo podpirati Tajvan in tibetanskega verskega vodjo dalajlamo. Obama je v zvezi s tem poudaril, da Washington priznava kitajsko suverenost nad Tibetom, upa pa na skorajšnje pogovore predstavnikov Kitajske in dalajlame.

Za podnebni dogovor
Glede podnebnih sprememb sta se oba zavzela za globalni dogovor, "ki bi ga nemudoma začeli izvajati", in napovedala prizadevanja za uspeh skorajšnjega vrha v Köbenhavnu. Washington in Peking se strinjata, da je treba sprejeti ukrepe za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, je dejal Obama, vendar pa strani glede tega nista dali nobenih konkretnih zavez.

Kitajski predsednik je sicer srečanje z ameriškim kolegom označil kot "odkrito, konstruktivno in plodno", medtem ko je Obama svoj prvi obisk na Kitajskem ocenil kot "odličen".

V sredo še srečanje s premierjem, nato v Seul
Obama si je danes ogledal še Prepovedano mesto in se srečal s predsednikom kitajskega parlamenta Vu Banguom, ter se udeležil slavnostne večerje, ki jo je v njegovo čast priredil kitajski predsednik. Obisk na Kitajskem bo Obama sklenil v sredo, ko se bo srečal še s kitajskim premierjem Ven Džjabaom in obiskal Kitajski zid. Nato bo odpotoval še v Seul, na zadnjo postajo svoje azijske turneje.

Obama s kitajskim predsednikom