Po napadu z avtomobilom bombo. Foto: EPA
Po napadu z avtomobilom bombo. Foto: EPA
Anbar
Al Kaida se znova reorganizira v puščavi Anbar ob meji s Sirijo. Foto: EPA

Razneslo naj bi kar najmanj 20 avtomobilov bomb. Eden je eksplodiral na priljubljeni bagdadski tržnici, medtem ko so se trije napadi z avtomobili bombami zgodili v šiitski četrti Sadrovo mesto in še eden v bližini vhoda v utrjeno Zeleno cono, kjer je bil nekoč sedež ameriških sil, zdaj pa tam domujejo iraške vladne institucije.

Samomorilski napadalec je s tovornjakom bombo napadel policijsko postajo v šiitskem mestu južno od Bagdada.

Do zdaj odgovornosti za napade ni prevzel še nihče, a v preteklosti so za napadi na šiitske tarče stali z Al Kaido povezani sunitski skrajneži, ki si želijo destabilizacije Iraka in sektaškega nasilja, kot mu je bila država priča med letoma 2006 in 2007.

V zadnjih dveh letih so se sunitski skrajneži v Iraku znova okrepili na račun vojne v sosednji Siriji, kjer se uporniki borijo proti oblasti šiitske manjšine alavitov.

Deset let od ameriškega napada
Napadi so bili dan pred deseto obletnico mednarodno nezakonitega ameriškega napada na Irak, katerega namen je bil pokojnemu diktatorju Sadamu Huseinu preprečiti razvoj in uporabo orožja za množično uničevanje, za katerega se je pozneje izkazalo, da ga sploh ne poseduje.

ZDA so pričakovale, da bodo hitro vzpostavile demokratično oblast, a že kmalu se je v državi razplamtela sektaška vojna med nekoč privilegiranimi suniti in šiiti, ki so pod Huseinom zatirani.

Nasilje ni pojenjalo do današnjih dni in samo v zadnjem tednu je bilo v napadih po vsej državi ubitih 114. Današnji napad je najbolj krvav po lanskem 9. septembru, ko je v nasilju umrlo 76 ljudi.

Nove skrbi povzroča tudi odločitev iraških oblasti, ki so sporočile, da bodo lokalne volitve, ki so načrtovane za 20. april, v provincah Anbar in Nineveh preložene zaradi varnostnih tveganj, med drugim zato, ker bi lahko bila ogrožena življenja političnih kandidatov.

Deset let od napada na Irak
Deset let od napada na Irak