Trupla, ki so jih policisti izkopali, so bila popolnoma iznakažena. Foto: EPA
Trupla, ki so jih policisti izkopali, so bila popolnoma iznakažena. Foto: EPA
Zaradi drog se v Mehiki vsakodnevno spopadajo različne tolpe. Foto: EPA

Policija je našla ostanke zažganih trupel osmih moških in ene ženske po anonimni prijavi. Deveterica je imela zvezane roke in noge, usta pa zalepljena z lepilnim trakom. Vsa trupla so že močno razpadla, zato so do zdaj uspeli identificirati le eno.

Incidenti v zvezni državi Michoacan, kjer je Uruapan, se kar vrstijo. Pred kratkim je zamaskirani moški vstopil v bar v Uruapanu in na polno plesišče vrgel pet človeških glav, kar naj bi bilo opozorilo drugim tolpam.

Poskusi zajeziti nasilje
Predsednik Felipe Calderon je zato pretekli mesec v Michoacan poslal 7.000 vojakov, da bi zajezili nasilje, povezano z drogami. Od tedaj so aretirali že več kot 50 ljudi. Calderon je ob prisegi pred mesecem dni obljubil, da se bo učinkovito spopadel z naraščajočim nasiljem, povezanim z mamili.

Različne mamilarske tolpe naj bi bile samo lani odgovorne za več kot 2.000 umorov v Mehiki, od tega kar 500 v Michoacanu.

Problemi tudi v Tijuani
Poleg Michoacana se z množičnimi napadi, povezanimi z mamili, spopadajo tudi v Tijuani ob meji z ZDA. Predsednik Calderon je tudi tja poslal več tisoč vojakov, ki pomagajo v boju proti tihotapljenju mamil in zmanjševanju nasilja.