Nekateri Romuni se še vedno z nostalgijo spominjajo nekdanjega diktatorja. Foto: EPA
Nekateri Romuni se še vedno z nostalgijo spominjajo nekdanjega diktatorja. Foto: EPA

Da bi se prepričale, ali trupli res pripadata Ceausescuju in njegovi ženi Eleni, so se romunske oblasti julija letos odločile izkopati posmrtne ostanke, ki so zakopani na pokopališču v romunski prestolnici.

Eden vodilnih romunskih patologov Dan Dermengiu je sporočil, da je truplo Ceausescuja res pravo, vendar je ob tem opozoril, da analiza ni stoodstotna, saj niso imeli nobenega vzorca njegovega DNK-ja, ko je bil še živ.

Pri analizi so zato uporabili vzorca njegovega brata in najmlajšega sina. Dermenqiu je zatrdil, da je analiza tako natančna, da lahko potrdijo, da gre za Nicolaea Ceausescuja, kar pa ne morejo z gotovostjo trditi za njegovo ženo, saj nimajo dovolj vzorcev za ustrezno primerjalno analizo, da bi lahko potrdili njeno identiteto.

Nicolae Ceausescu je Romuniji s trdo roko vladal od leta 1965 do leta 1989, ko so ga decembra z oblasti odnesli množični protesti in je bil po hitrem postopku pred vojaškim sodiščem usmrčen.

Po usmrtitvi so ju na hitro in na skrivaj pokopali v dva različna grobova pod lažnimi imeni, zaradi česar so njuni trije otroci - danes 62-letni Valentin in že pokojna Zoe ter Nicu - ves čas dvomili, da so njuni starši res pokopani tam, kjer so oblasti trdile, da so.

Na zahtevo svojcev je sodišče leta 2008 dovolilo izkop njunih trupel, da bi potrdili identiteto nekdanjega prvega para v komunistični Romuniji. Po odvzemu vzorcev DNK-ja so ju pokopali nazaj v ista grobova.