Japonsko sestavlja več kot 14.000 otokov in otočkov. Foto: Pixabay
Japonsko sestavlja več kot 14.000 otokov in otočkov. Foto: Pixabay

Japonska ima otočke, ki so "posejani" na več kot 370.000 kvadratnih kilometrov velikem območju. Zaradi vulkanskega izvora se površje ves čas preoblikuje, zato nekateri otočki nastajajo, drugi pa izginjajo, a v grobem je veljala ocena, da državo sestavlja okoli 6000 otočkov.

To pa se bo kmalu spremenilo, saj so geografi opravili novo temeljito raziskavo japonskega ozemlja, prvo takšno po 35 letih. Prišli so do zelo zanimive ugotovitve – našteli so kar 14.125 večjih in predvsem manjših otokov, kar je več kot dvakrat več, kot je veljalo do zdaj. Uradne podatke o tem naj bi objavili v prihodnjih tednih, a kljub novim informacijam se površina japonskega ozemlja ali njenih ozemeljskih voda ne bo spremenila, Guardian citira japonsko tiskovno agencijo Kjodo.

Geografi so začeli raziskavo zaradi očitkov, da je do zdaj veljavno število otokov zastarelo. Neki poslanec iz vladajoče liberalno demokratske stranke je tako dejal, da je "podatek o točnem številu otokov v nacionalnem interesu".

Prejšnji podatki, ki jih je obalna straža objavila leta 1987, so temeljili na fizičnih, torej papirnatih zemljevidih. Za vsak otok so šteli kopno, ki ima najmanj 100 metrov obsega. Tudi v zadnji raziskavi so obdržali enako merilo, a so otoke iskali z digitalnimi zemljevidi in fotografijami iz zraka.

Največji štirje otoki na Japonskem so sicer Honšu, Kjušu, Šikoku in Hokaido. Prefektura Hokaido po novem štetju vključuje 1473 otočkov, prefektura Nagasaki pa 1479.