Nekaj vljudnih besed in krepak stisk rok, a kdo sploh sta ta dva človeka? Zakonca Salahi sta se brez vabila izmuznila v Belo hišo in se celo rokovala z Obamo. Foto: EPA
Nekaj vljudnih besed in krepak stisk rok, a kdo sploh sta ta dva človeka? Zakonca Salahi sta se brez vabila izmuznila v Belo hišo in se celo rokovala z Obamo. Foto: EPA
Varnostnik
Varnostniki ves čas krožijo okoli Bele hiše, a občasno se jim primeri kakšna napaka. Foto: EPA
Mark Sullivan
Direktor tajne službe Mark Sullivan je bil pripravljen zaradi najnovejšega incidenta odstopiti. Foto: EPA
Letalo
Ste si zaželeli leta v družbi ameriškega predsednika? Običajnim ljudem se je uspelo pretihotapiti tudi na Air Force One. Foto: EPA
Roger Federer
Podobni ekshibicionisti so še pogostejši na športnih igriščih. Eni igro prekinejo kar tako, da goli stečejo čez igrišče, drugi pa svojih pet minut slave izkoristijo tako, da svetu kaj sporočijo. To dobro ve tudi teniški as Roger Federer, ki se mu je med finalom letošnjega Roland Garrosa nenadoma približal gledalec in mu na glavo želel povezniti baskovsko čepico. Foto: EPA

Poročilo je zbudilo veliko zanimanja, ker v ameriških in tudi svetovnih medijih še vedno odmeva primer zakoncev Tareqa in Michaele Salahi, ki sta pred dvema tednoma povsem brez težav, čeprav nista imela vabila, prišla na državniško večerjo v Belo hišo, ki jo je ameriški predsednik Barack Obama z ženo Michelle priredil v čast indijskemu premierju Manmohanu Singhu in njegovi soprogi.

Elegantni par, ki sicer ni imel podlih namenov, je brez težav prišel mimo vseh varnostnikov, nato pa sproščeno kramljal z visokimi gosti in se celo fotografiral z gostiteljem, predsednikom Obamo, ki sicer velja za najbolj varovano osebo na svetu.

Kako je z nepovabljenimi gosti ali neprimernimi pismi, ki jih dobivajo slovenski politiki, smo vprašali Leona Kedra, predstavnika policije za odnose z javnostmi: "Varovanje določenih oseb v Republiki Sloveniji se izvaja v skladu s sprejeto Uredbo o varovanju varovanih oseb, ter na tej podlagi izdelanih načrtov, ki predvidevajo izvedbo različnih varnostnih ukrepov. Izvedba teh varnostnih ukrepov je med drugim usmerjena tudi v preprečevanje dostopa nepoklicanim osebam v bližino varovane osebe. V tem kontekstu lahko potrdimo, da se pojavljajo primeri, ko kdo "nepovabljen" poskuša pristopiti v bližino varovane osebe. Prav tako lahko v kontekstu nadlegovanja omenimo različna pisanja z neprimerno, žaljivo ali grozilno vsebino. Vse te primere policija ustrezno obravnava."

Incident, čeprav se je končal srečno, seveda ni ostal brez posledic. Vodja tajne službe Mark Sullivan je sprejel odgovornost za omenjeni "vpad" in skesano dejal, da je zaradi njega "zelo zaskrbljen in osramočen".

V devetih letih deset "vpadov"
A "primer Salahi" še zdaleč ni edini tovrstni dogodek, ki je kljub vsem postopkom, zaščitam in preverjanjem ljudi, ki krijejo hrbet najvidnejšim ameriškim politikom, opozoril na napake in spodrsljaje, ki se prikradejo v delo varnostnikov. V omenjenem poročilu, ki je bilo sicer napisano že leta 2003, do njega pa se je šele zdaj dokopal časopis Washington Post, saj je bil interni dokument, namenjen urjenju varnostnikov, je videti, da so se od leta 2001 ukvarjali z desetimi "vpadi", ki jih je nazadnje le uspelo preprečiti tajni službi, ki skrbi za varovanje predsednika ZDA.

Še nekaj primerov nepovabljenih gostov:
- Samooklicani "komični terorist" Aaron Barschak je junija 2003 prišel na rojstnodnevno zabavo princa Harryja na grad Windsor. Oblečen je bil v obleko marelične barve, ženske čevlje, prilepljeno brado in turban. Policija je posredovala šele, ko se je želel povzpeti na oder.
- Novinar Lord Kilbracken se je prebil na parado na Rdečem trgu ob obletnici boljševiške revolucije leta 1957. Sprva se je predstavljal kot delavec, nato pa kot fotograf, uspelo pa mu je na kratko pokramljati celo z Nikito Hruščevim.
- Leta 1962 je newyorški taksist Stan Berman nepovabljen prišel na podelitev oskarjev. Neovirano je šel na oder in celo predal doma izdelani kipec Bobu Hopu. Pozneje se je "vrinil" tudi na inavguracijski ples Johna Fitzgeralda Kennedyja.
vir: Timesonline.co.uk

Kraj pristanka? Bela hiša
Med najresnejšimi kršitvami, omenjenimi v dokumentu, je tista iz leta 1994, ko je neki moški izza ograje proti Beli hiši iz puške izstrelil 29 nabojev, preden so ga onemogočili in odvzeli orožje. V istem letu se je zgodil še en incident, ko je pilot majhnega letala pristal na trati pred Belo hišo in pri tem tudi izgubil življenje.

Zanimiv - in skoraj na meji neverjetnega - je tudi primer iz leta 1982, ko je štiričlanska ameriška družina povsem brez težav zapeljala z avtomobilom skoraj do znamenite Ovalne pisarne. Da so jim varnostniki odprli vrata, so le pohupali.

Seznama s tem še zdaleč ni konec. Leta 2003 se je na predsedniško letalo Air Force One pretihotapil slepi potnik, ki si je nebo s predsednikom na poletu čez Afriko delil več tisoč kilometrov, pa se pristojnim niti sanjalo ni, da imajo med seboj nezaželenega gosta.

"Moški, ki se rokuje", uspel kar štirikrat
Rekorder v poročilu pa je nedvomno moški, ki so ga poimenovali kar "serijski vsiljivec", saj je v resnici verjel, da ga je Bog naredil neopaznega in da ga varnostne službe sploh ne bodo opazile, ko se bo motal okoli predsednika, zato se mu je poskusil približati kar štirikrat. Čeprav so ga vsakič navsezadnje le opazili in odpeljali v lisicah, pa je Richardu Weaverju, znanemu tudi kot "Moški, ki se rokuje", uspelo nepovabljenemu roko stisniti kar štirim ameriškim predsednikom in jim predati "božje sporočilo". Tako vsaj trdi sam, saj dokazi obstajajo le za njegov "bližnji stik" z Billom Clintonom, zelo verjetno pa se mu je uspelo rokovati tudi z njegovim naslednikom Georgeem Bushem in to le nekaj minut pozneje, ko je leta 2001 prisegel kot novi predsednik. Weaver mu je takrat stisnil roko in mu podaril kovanec.

V 90. letih se je zgodba ponovila z moškim, ki je dobil vzdevek "Paper Boy" in ki se je brez težav prebil mimo nadzora, nato pa enemu izmed varnostnikov izročil lisice. Vanje so nato vklenili prav njega.

Dvakrat prestregli strel
Ameriška tajna služba je zadolžena za varovanje nekdanjih in trenutnega predsednika ZDA in njegove družine, poleg tega pa varuje tudi predsedniške kandidate, tuje državnike, ki so na obisku, in predstavnike ZDA na posebnih misijah v tujini. Čeprav bi po omenjenem poročilu lahko podvomili o tem, so agenti zelo dobro izurjeni, imajo med drugim med nalogami zapisano tudi, da morajo prestreči kroglo, namenjeno predsedniku. To se je zgodilo dvakrat, v letih 1950 in 1981. Ta služba zaposluje 6.500 ljudi in razpolaga z več milijard dolarjev velikim proračunom.