Najbolj občutljiva točka v odnosih je Pakistan, ki ima poleg Indije jedrsko orožje, predvsem pa velik problem islamskih skrajnežev. Foto: Reuters
Najbolj občutljiva točka v odnosih je Pakistan, ki ima poleg Indije jedrsko orožje, predvsem pa velik problem islamskih skrajnežev. Foto: Reuters
Michelle Obama in Gursharan Kaur
Na prvi državniški večerji, ki jo prireja Obama, bosta sodelovali tudi prvi dami Indije in ZDA. Foto: EPA
Ameriški vojak
Kaj se bo Obama odločil glede Afganistana? Foto: EPA
Indijski premier pri Obami

Voditelja ZDA in Indije sta se po pogovorih v Beli hiši strinjala, da morata državi sodelovati še tesneje in si izmenjevati še več podatkov pri obveščevalnih agencijah in uveljavljanju pravne države. Singh je tudi obljubil, da bo New Delhi z Washingtonom še poglobil sodelovanje pri boju proti terorizmu. Singh je sicer prvi izmed tujih voditeljev, ki ga je Obama počastil z državniškim obiskom, torej ga je sprejel z najvišjimi častmi.

Naslednje leto mu bo vrnil obisk
Obama je moral po srečanju sicer odgovarjati tudi na vprašanja o zgodovinsko napetih odnosih med Indijo in Pakistanom. Zaželel si je, da bi državi našli poti za umiritev odnosov. "Želimo spodbujati načine, s katerimi bi tako Indija kot Pakistan postala varni državi in bi se tako lahko osredotočili na razvoj," je izjavil ameriški predsednik, ki je tudi sprejel povabilo indijskega kolega, da bi naslednje leto obiskal njegovo državo.

Obama je med tiskovno konferenco spregovoril tudi o Afganistanu. Dejal je, da je po osmih letih konflikta v tej državi napočil čas, da "konča delo". Odločitev o tem, ali bo v državo poslal nove vojake, pa bo oznanil "v kratkem". Po poročanju nekaterih medijev naj bi prvega decembra sporočil, da bo v Afganistan poslal 34.000 novih vojakov.

Tesnejše sodelovanje na vseh področjih
"Pri varnostnih vprašanjih sta ZDA in Indija naravni, pristni zaveznici, saj se oboji zavedamo, da je naš osnovni cilj zagotavljanje miru in varnosti za vse ljudi na nekem območju, ne le v eni državi." Kljub temu, da so ZDA že zdaj največji trgovinski partner Indije, pa sta se zavzela tudi za še tesnejše trgovinske odnose, ki bodo v obeh državah ustvarili tudi prepotrebna nova delovna mesta.

Zakonca Obama bosta v šotoru pred Belo hišo za svojega gosta in njegovo soprogo Kaur priredila tudi prvo državniško večerjo, na kateri bo prisotnih 400 gostov.

Obama sicer med nedavno azijsko turnejo ni obiskal Indije, državniški sprejem pa je namenjen odstranitvi vseh dvomov v nadaljevanje politike zbliževanja dveh držav, ki jo je sprožil Obamov predhodnik George Bush, po medsebojnem nezaupanjem v času hladne vojne.

Obe seznanjeni z "bolečino mednarodnega terorizma"
Pred pogovori je Obama dejal, da državi delita "pogumna demokratična eksperimenta" po osvoboditvi od kolonialne sile, obe državi pa poznata tudi bolečino mednarodnega terorizma. Tako ZDA kot Indijo je opredelil za "globalna voditelja", ki ne želita prevladovati, ampak graditi prihodnost varnosti in blaginje za vse.

Singh pa je dejal, da obe državi sicer ločuje razdalja, povezujejo pa ju skupne vrednote demokracije, pluralizma, vladavine prava in spoštovanja temeljnih svoboščin.

Uradniki obeh držav naj bi med drugim pripravili memorandum o razumevanju glede energetske varnosti, glede podnebnih sprememb in civilnega jedrskega sodelovanja. Sporazum o tem je bil pripravljen že lani, vendar pa do zdaj niso našli zadovoljujočih odgovorov na nekatere skrbi. Na prvem mestu gre za zagotovila, da civilna jedrska tehnologija in oprema, ki jo bodo ZDA prodajale Indiji, ne bo uporabljena v vojaške namene. Američani si prav tako želijo imuniteto v primeru jedrskih nesreč.

Tudi o podnebnih spremembah
Med glavnimi temami pogovorov so bile tudi podnebne spremembe, pri čemer je Indija med državami, ki se hitro razvijajo in s tem povečujejo izpuste toplogrednih plinov. Indija skupaj s Kitajsko in podobnimi državami ne želi, da bi ukrepi proti podnebnim spremembam zavrli hitro gospodarsko rast, s katero dohajajo razvite industrijske države, ki so prišle do te točke razvoja z onesnaževanjem brez skrbi za podnebje.

Indijski premier pri Obami