El Equipo: 'Oni dobro vedo, da dobro premaga zlo.' Foto: Televisa
El Equipo: 'Oni dobro vedo, da dobro premaga zlo.' Foto: Televisa
Prizor iz serije. Foto: Televisa

El Equipo ne bo revolucioniral serij o policistih, piše Guardian, a nanizanka je postala osrednja točka sporne "bitke za srca in razum" v vladni kampanji proti mehiškim narkokartelom.
"Mehika preživlja težke čase," je dejal producent Pedro Torres in imel pri tem v mislih nasilje, ki je od začetka vladne ofenzive leta 2007 zahtevalo že okoli 40.000 življenj. "Če pride do ljudi sporočilo, da obstajajo policisti iz mesa in krvi, ki so predani boju za Mehiko, potem je bilo vredno."

Do pred kratkim se je vladna strategija proti kartelom močno zanašala na vojsko, z argumentom, da so vojaki pri infiltraciji manj ranljivi kot vsesplošno znana skorumpirana policija. Vlada zdaj promovira prenovljeno in spolirano zvezno policijo kot civilno prihodnost bitke proti organiziranemu kriminalu, da se lahko vojska vrne v vojašnice. Policijo so zato "založili" z neprecedenčnim številom univerzitetnih diplomirancev in vrhunsko tehnologijo, model pa bi replicirali tudi na zvezni ravni.

"Po resničnih dogodkih"
El Equipo so posneli s pomočjo zvezne policije in delno temelji na resničnih dogodkih, prepletenih z romantičnimi stranskimi zapleti. Vsak izmed štirih protagonistov serije predstavlja drugačen ideal. Tu so pošten veteran, skesan prekupčevalec, odlična in lepa odvetnica ter generalov sin, ki je raje policist.

A kar Torres pojmuje za "grajenje zaupanja v naše institucije", vidijo drugi kot golo propagando za strategijo, ki nosi velik del krivde za vse hujše nasilje v državi. "Nemoralno je skušati spremeniti percepcijo varnostne situacije prek TV-serije," meni opozicijska poslanka Leticia Quezada. "To je koncept kruha in iger." Quezada zahteva, da urad zveznega avditorija preišče, ali je bil javni denar nezakonito pretopljen v 15 epizod, prikazanih na vplivni TV-mreži Televisa, ki upravlja 70 odstotkov TV-programov.

Serija je na sporedu tik pred glavnimi večernimi poročili Televise in kritiki pravijo, da je uvrstitev v najbolj gledan termin del premika proti do "vlade prijaznejšem" pokrivanju mamilarskih vojn. Pred nekaj meseci se je zdelo, da Televisina poročila poudarjajo široko razširjen občutek, da so mamilarske vojne ušle izpod nadzora. Zdaj je v žarišču ofenziva zveznih sil proti kartelom. "Uradna smer je zdaj norma," pravi preiskovalni novinar Jenaro Villamil. "Poročajo tudi o drugem, a le bežno."

Mehiški predsednik Felipe Calderón pa še vedno toži, da mediji "kar tekmujejo, kako bi uničili nacionalni duh". A Televisa že razmišlja o drugi sezoni El Equipa. Zdi se, da bo dobro najverjetneje znova premagalo zlo - vsaj na malih zaslonih.