Foto:
Foto:
Ameriški predsednik George Bush je trdno prepričan v pravilnost odločitve.

Poročilo dokazuje, da odlašanje ni prišlo v poštev, trdi Cheney, saj bi se Sadam Husein vrnil k programu orožja takoj po ukinitvi sankcij ZN-a.

Nekdanji iraški predsednik naj bi izkoriščal program ZN-a Nafta za hrano in podkupil vlade nekaterih držav, da bi dobil podporo za umik sankcij.

Tudi Bush vztraja na upravičenosti napada na Irak
Tudi ameriški predsednik George Bush je prepričan, da so se na podlagi dostopnih informacij odločili pravilno, ko so ukrepali, in da je Amerika bolj varna, ko je Sadam Husein v zaporu. Bush je še priznal, da je bilo veliko zbranih obveščevalnih podatkov o Iraku napačnih, zato bo potrebno izboljšati delovanje obveščevalnih agencij.

Poročilo inšpektorja Charlesa Duelferja kaže, da ni dokazov, da je Irak po letu 1991 izdeloval orožje za množično uničevanje, vsebuje pa vrsto obtožb, predvsem proti ZN-u, Franciji in Poljski.

Irak izrabljal program Nafta za hrano
Husein naj bi izkoriščal program Združenih narodov Nafta za hrano, tako da je podkupil vlade zahodnih držav in med njimi pridobival podporo za umik sankcij. Med tistimi, za katere Duelfer navaja, da so se okoristili s programom, je tudi nekdanji francoski notranji minister Charles Pasqua. Francija je že opozorila, da bi moral Duelfer take obtožbe preveriti pri posameznikih in državah, ki jih navaja.

Kot je povedal poljski zunanji minister Wlodzimierz Cimoszewicz se odnosi med ZDA in Poljsko zaradi obtožb ne bodo poslabšali. Gre za staro zadevo, ki so jo razjasnili že lani. Nekatera podjetja so ilegalno prodajala orožje na Bližnji vzhod.

Duelfer: Irak ni bil naraščajoča grožnja
Duelfer je sicer ugotovil, da Irak, v nasprotju s trditvami Busha, pred vojno ni bil naraščajoča grožnja, ampak so se iraške zmogljivosti za izdelavo orožij za množično uničevanje z leti sankcij in mednarodnih inšpekcij dejansko zmanjševale.