Velikopotezni Trump ni nikdar skrival svojih visokoletečih ambicij. Foto: EPA
Velikopotezni Trump ni nikdar skrival svojih visokoletečih ambicij. Foto: EPA
V republikanski bitki jih je ostalo še sedem. Foto: EPA

Vsi razen dveh kandidatov so zavrnili udeležbo na Trumpovem forumu v Iowi, napovedanem za 27. december. Nekatere republikance je skrbelo, da bi Trump "ugrabil" dogodek za lastno promocijo in posledično sta udeležbo napovedala le Newt Gingrich, ki se je v zadnjih tednih povzpel na čelo republikanskih pretendentov, in Rick Santorum.

"Nisem se še pripravljen odreči moji pravici kandidirati kot neodvisni kandidat," je dejal Trump v izjavi. "Zato sem se, da ne bo nobenega navzkrižja interesov znotraj republikanske stranke, odločil, da ne moderiram Newsmaxovega soočenja."

Košarica
Soočenje je bilo napovedano za termin sredi ameriške praznične mrzlice in manj kot teden dni pred ključnimi prvimi preliminarnimi volitvami v Iowi 3. januarja in tistimi v New Hampshiru 10. januarja. Mitt Romney, Jon Huntsman, Rick Perry, Ron Paul in Michele Bachmann so že pred časom sporočili, da jih na soočenje ne bo.
"Rad bi se zahvalil Newtu Gingrichu in Ricku Santorumu za njun pogum, predanost in samozavest, da sta nemudoma sprejela sodelovanje na soočenju," je dejal Trump. "Menim, da to ne bi bilo le najbolj gledano soočenje, ampak tudi najbolj bistveno in najzanimivejše."

V lovu na podporo
Več republikanskih kandidatov se je srečalo s Trumpom v upanju, da bi si zagotovili njegovo podporo, a številni člani stranke so na glas razmišljali, da soočenje, ki bi ga gostil Trump, ne bi metalo dobre luči na stranko.
Predstavnik Rona Paula je dejal, da bi Trumpovo moderiranje ustvarilo "neželeno cirkuško ozračje". Ari Fleischer, nekdanji tiskovni predstavnik Georgea Busha, pa je prek Twitterja sporočil, da je Trumpovo moderiranje soočenja absurdna zamisel.
Tarča posmeha
Na začetku republikanske tekme se je Trump poigraval z mislijo potegovanja za republikansko predsedniško nominacijo, a je postal tarča posmeha, ko je vodil nesmiselno gonjo proti predsedniku Baracku Obami, češ da ni bil rojen v ZDA.
Čeprav mu je tudi to prineslo nekaj reklame in posledični skok v nekaterih anketah, pa ni nikdar postavil dejanske kampanje, tako da so kritiki namigovali, da je šlo le za golo samopromocijo. Trump se je nazadnje odločil, da ne kandidira na republikanski strani, a zdaj daje znake, da predsedniških upov le še ni popolnoma opustil.