Bidnovi ukrepi ne gredo tako daleč, da bo posegali v drugo dopolnilo k ameriški ustavi, ki ga podporniki orožja razlagajo kot dopolnilo, ki zagotavlja pravico do orožja vsem Američanom. Foto: EPA
Bidnovi ukrepi ne gredo tako daleč, da bo posegali v drugo dopolnilo k ameriški ustavi, ki ga podporniki orožja razlagajo kot dopolnilo, ki zagotavlja pravico do orožja vsem Američanom. Foto: EPA

"Nasilje z orožjem v tej državi je epidemija in mednarodna sramota," je dejal Biden na slovesnosti v Rožnem vrtu Bele hiše pred kongresniki in Američani, ki jih je to nasilje osebno prizadelo.

"Pred nami je še dolga pot. Zdi se, kot da je vedno dolga pot pred nami," je dejal Biden in kongres pozval k ukrepanju. "Dovolj je molitev, čas je za akcijo," je dodal.

"Epidemija strelnega nasilja v tej državi je epidemija in mednarodna sramota," je po poročanju britanskega BBC-ja dejal ameriški predsednik.

Plastično orožje, natisnjeno s tiskalnikom 3D. Foto: AP
Plastično orožje, natisnjeno s tiskalnikom 3D. Foto: AP

Biden sicer pričakuje, da bo svojo zakonodajno dolžnost izpolnil kongres. A zaradi nasprotovanja orožarskega lobija in Republikanske stranke se v kongresu zatika, zato se je predsednik odločil ukrepati z izvršnimi ukazi, poroča dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona Andrej Stopar.

Orožje duhov

Predsednik poudarja, da ukrepi niso v nasprotju z drugim ustavnim določilom, ki zagotavlja pravico do nošenja orožja, da ZDA čaka še veliko dela, obenem pa je prepričan, da nadzor nad orožjem podpira večina Američanov, poroča Stopar.

Ukrepi zajemajo pravne podlage, na podlagi katerih bi lahko ljudem, ki so nevarni sebi in drugim, začasno prepovedali dostop do orožja.

Tovrstne ukrepe je Biden obljubljal že med lansko kampanjo, zdaj pa je pravosodnemu ministrstvu ZDA naročil, naj ustvari pravila za preprečitev širjenja t. i. orožja duhov. Gre za orožje, ki se lahko naredi doma in nima serijskih številk. Sestavi se lahko v pol ure s sestavnimi deli, ki se kupijo na medmrežju skupaj z navodili. Po poročanju BBC-ja več kot 40 odstotkov primerov strelnega orožja, ki jih zasežejo v Los Angelesu, spada v to kategorijo.

Biden je predlagal tudi, da se prepovejo posebni stabilizatorji za pištole, ki izboljšajo točnost streljanja.

V ZDA je bilo lani rekordno število smrti zaradi strelnega orožja. Foto: Reuters
V ZDA je bilo lani rekordno število smrti zaradi strelnega orožja. Foto: Reuters

Orožarski lobi

Naročil je tudi celovito poročilo o trgovini z orožjem v ZDA in naznanil ime kandidata za vodenje Agencije za alkohol, tobak in strelno orožje (ATF). Zaradi vpliva orožarskega lobija to agencijo vodijo večinoma le vršilci dolžnosti, ker je kandidate v senatu skoraj nemogoče potrditi. Nazadnje je bil na položaj leta 2013 potrjen Todd Jones.

Biden je na položaj direktorja ATF-ja predlagal aktivista proti orožju Davida Chipmana, kar pomeni, da ga bodo republikanci skušali blokirati.

"99 odstotkov strelnega orožja izdelajo in uporabljajo legitimno. Tu zelo pretiravajo, ko skušajo ljudem preprečiti, da bi izdelovali svoje orožje," je po poročanju Stoparja dejal direktor Centra Giffords za preprečevanje nasilja s strelnim orožjem Robyn Thomas.

V ZDA največ smrti zaradi strelnega orožja do zdaj

Resnejše ukrepe lahko potrdi le kongres. Med drugim se lahko razširi nadzor nad kupci orožja. To pomeni uvedbo preverjanja ozadja kupcev na orožarskih sejmih in pri zasebnih prodajah, prepoved prodaje polavtomatskih pušk, ki so priljubljene pri izvajalcih množičnih pokolov, in prepoved prodaje osebam, ki so nevarne same sebi in okolici.

V ZDA je bilo lani rekordno število smrti zaradi strelnega orožja. Prodaja orožja narašča, vse odkar je bil na mesto predsednika izvoljen demokrat, saj orožarski lobiji svarijo Američane, da jim bodo demokrati pobrali orožje. Biden tako daleč po mnenju komentatorjev in analitikov ne bo šel, veliko vprašanje pa je, ali bo kongres sploh sposoben sprejeti kakršno koli odločitev.

Biden predstavil ukrepe proti nasilju s strelnim orožjem
Strelski napad v Teksasu zahteval najmanj eno smrtno žrtev

Za zdaj še neimenovani storilec je v četrtek popoldne v kraju Bryan v Teksasu v streljanju v tovarni pohištva ubil najmanj enega človeka in kritično ranil štiri ljudi, ki so jih prepeljali v bolnišnico. Strelec naj bi bil uslužbenec podjetja Kent Moore Cabinets, nagib napada pa še ni jasen. Teksaški guverner Greg Abbott je dogodek obsodil.

Policisti so ob prihodu našli smrtno žrtev in štiri ranjence, storilec pa je po napadu pobegnil, a so ga pozneje ujeli v mestecu Iola, kakšnih 50 kilometrov stran od kraja zločina.