Krste v Mosulu s posmrtnimi ostanki jezidov, ki so jih izkopali iz množičnega grobišča po pokolu leta 2014. Foto: Reuters
Krste v Mosulu s posmrtnimi ostanki jezidov, ki so jih izkopali iz množičnega grobišča po pokolu leta 2014. Foto: Reuters

Sodišče v Koblenzu je Nemko, ki so jo identificirali kot Nadine K., obsodilo na devet let zapora zaradi zločinov proti človečnosti in članstva v teroristični organizaciji, poroča BBC.

37-letna ženska je kot članica Islamske države med bivanjem v Siriji in Iraku mlado jezidsko žensko tri leta zlorabljala za sužnjo. Prav tako je svojega moža spodbujala, da jo je posiljeval in pretepal, je sporočilo sodišče.

"Vse to je služilo razglašenemu namenu Islamske države, da iztrebi jezidsko vero," so sporočili tožilci januarja na začetku sojenja.

Pripadniki skrajne džihadistične organizacije Islamska država so leta 2014, ko so osvajali ozemlje Sirije in Iraka, napadli tudi zgodovinsko ozemlje ljudstva jezidov na severu Iraka.

Preganjana verska manjšina se je pred nasiljem zatekla na goro Sindžar. V pogromu, ki je sledil, so džihadisti pobili številne pripadnike, pri tem pa zasužnjili okoli 7000 žensk in deklet.

Nemčija zločine nad jezidi kot prva označila za genocid

V Nemčiji je bilo že več sodnih primerov proti pripadnikom Islamske države, ki so bili obtoženi umorov ali zlorabe jezidov. Oktobra 2021 so neko žensko obsodili na deset let zapora zaradi umora jezidske deklice, ki sta jo z možem kupila za sužnjo.

Mesec dni kasneje je nemško sodišče kot prvo na svetu odločilo, da so zločini Islamske države nad jezidi genocid.

Jezidinja upa, da bo pravica našla še več zasužnjevalcev

Obsojena Nadine K. in njen mož sta leta 2015 odpotovala v Sirijo, kjer sta se pridružila Islamski državi. Leta 2016 sta se preselila v iraško mesto Mosul, kjer sta začela jezidsko žensko, takrat staro nekaj čez 20 let, zlorabljali za sužnjo.

Leta 2019 so obsojenko in njeno družino aretirale kurdske sile v Siriji. Leto kasneje je bila repatriirana v Nemčijo. Med sojenjem je zanikala prisilo jezidske ženske v suženjstvo, vendar je dejala, da bi "lahko storila več, da bi jo rešila".

Jezidinja je februarja pričala v sojenju, prisotna pa je bila tudi na razsodbi sodišča v sredo. Njena odvetnica je prenesla upanje svoje stranke, da bodo vsi, ki so storili podobne zločine, pripeljani pred roko pravice.