Norvežanka naj bi domov prispela v prihodnjih dneh. Foto: EPA
Norvežanka naj bi domov prispela v prihodnjih dneh. Foto: EPA

24-letna notranja oblikovalka Marte Deborah Dalelv se je v Dubaju na poslovni poti mudila marca. Ko je neki večer spila preveč, je (poročenega) sudanskega kolega prosila, da jo pospremi do sobe, naslednje, kar se spomni, pa je, da jo je kljub njenemu nasprotovanju moški posiljeval.

Napad je prijavila dubajski policiji, a ji je ta zasegla njen potni list in denar ter jo ovadila zaradi krive prisege, zunajzakonskih spolnih odnosov in pitja alkohola.

Domnevni posiljevalec je bil po besedah Dalelvove obsojen na 13-mesečno kazen, oba pa sta zaradi pitja alkohola in težav s policijo že izgubila službi. Ob Dalelvovi so dubajske oblasti oprostile tudi domnevnega posiljevalca.

Primer je močno razburil tako norveške oblasti kot tudi skupine za zaščito človekovih pravic. Dalelvovi so zdaj že vrnili njen potni list in lahko zapusti državo, poroča BBC.

Veselje na Norveškem
Uslužbenec Norveškega mornarskega centra v Dubaju, kamor se je Dalelvova zatekla po obsodbi, je sporočil, da se dekle počuti "olajšano in srečno".

Norveški zunanji minister Espen Barth Eide je ob tem tvitnil: "Marte je izpuščena! Hvala vsem, ki so ponudili pomoč." Norveška vlada je bila od obsodbe v vsakodnevnem stiku z dubajskimi oblastmi, ki jih je skušala prepričati, da kazen krši človekove pravice.

Čeprav se je Dubaj v zadnjih letih naglo razvil v vročo destinacijo kozmopolitskega turizma, ostaja to mesto v Združenih arabskih emiratih izredno konservativno, njihove stroge zakone pa je v zadnjih letih izkusilo kar nekaj tujih turistov, ki so si bodisi v javnosti izkazovali nežnosti bodisi so kaj popili.