Mnogi menijo, da se Mugabeju izteka čas, vendar pa ob tem opozarjajo, da se ne bo kar tako zlahka odpovedal oblasti. Foto: Reuters
Mnogi menijo, da se Mugabeju izteka čas, vendar pa ob tem opozarjajo, da se ne bo kar tako zlahka odpovedal oblasti. Foto: Reuters
Morgan Tsvangirai
Morgan Tsvangirai se vidi kot zmagovalca volitev. Foto: EPA

Dolgotrajno čakanje na izide nedeljskih volitev verjetno samo potrjuje sume mnogih, da skuša dolgolteni voditelj južnoafriške države prirediti izide ali pa po drugi strani išče najbolj eleganten način za izhod iz politične krize ob špekulacijah, da se bo samodržec raje odločil za umik kot pa udeležbo v drugem krogu volitev.

Predstavniki opozicijskega voditelja Morgana Tsvangiraija iz Gibanja za demokratične spremembe (MDC) trdijo, da je ta zmagal že v prvem krogu in bi ga zato morali razglasiti za novega predsednika. Podatki vladajoče stranke ZANU-PF in neodvisnih projekcij kažejo, da Tsvangiraiju ni uspelo zbrati dovolj glasov in se bo v drugem krogu pomeriti z Mugabejem.

To je dvojni udarec za Mugabeja, ki Zimbabve vodi od njegove neodvisnosti leta 1980, saj je njegova stranka na parlamentarnih volitvah, ki so potekale ob predsedniških, prvič v 28 letih izgubila večino v parlamentu. Ta bo zdaj v rokah MDC-ja.

Od junaka do krvnika
Kljub temu, da Mugabeja mnogi na Zahodu in še posebej v Veliki Britaniji vidijo kot navadnega diktatorja, pa je na afriški celini spoštovan in cenjen zaradi njegovega boja proti britanski kolonialni nadoblasti. Vseeno si je v zadnjih letih zapravil svoj ugled z zgrešeno gospodarsko politiko, ki je nekoč uspešno afriško državo pripeljala na rob bankrota in Zimbabve se tako danes ponaša z najvišjo inflacijo na svetu, ki znaša več kot 100.000 odstotkov.

G. V.