Nekdanji predsednik HDZ-ja Tomislav Karamar in edini kandidat za novega predsednika Andrej Plenković (desno). Foto: Reuters
Nekdanji predsednik HDZ-ja Tomislav Karamar in edini kandidat za novega predsednika Andrej Plenković (desno). Foto: Reuters

Strankarska volilna komisija je potrdila, da je njegova kandidatura, potem ko jo je v sredo uradno vložil s podpisi podpore nekaj manj kot 37.000 članov stranke, veljavna. Za kandidaturo je bilo potrebnih 5.000 podpisov članov HDZ-ja.

Plenković je napovedal, da bo v petek predstavil tudi svoj program, strankarske volitve bodo 17. julija, in sicer po načelu en član je en glas.

Volilno pravico ima približno 208.000 članov stranke, ki so na majskih predsedniških volitvah v HDZ-ju Karamarku kot edinemu takratnemu kandidatu zaupali več kot 90.000 glasov. Karamarko je vodil stranko od leta 2012 in je bil četrti predsednik HDZ-ja.

Jeseni predčasne volitve
Karamarko je s predsedniškega položaja odstopil prejšnji mesec, saj mu ni uspelo oblikovati nove parlamentarne večine. Pred tem je HDZ sprožil parlamentarno glasovanje o nezaupnici premierju Tihomirju Oreškoviću, z njim pa je padla tudi vlada.

Predsedniške volitve v HDZ-ju bodo nekaj manj kot dva meseca pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami na Hrvaškem, ki bodo predvidoma 11. septembra.