Edwards je eden najvplivnejših demokratov. Foto: EPA
Edwards je eden najvplivnejših demokratov. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je prepričan, da bo on kandidat demokratske stranke. Foto: EPA
Edwards podprl Obamo

Ameriški novinarji imajo te dni polne roke dela z demokrati: po torkovi prepričljivi zmagi Hillary Clinton v Virginiji so se znova zbudila številna ugibanja, da bo nekdanja prva dama v boju za Belo hišo vztrajala vse do konca, četudi se krepijo pozivi, naj se častno umakne. Zdaj pa je kot strela z jasnega udarila novica, ki je že nekaj časa visela v zraku: nekdanji tekmec obeh kandidatov John Edwards je svojo podporo dal senatorju iz Illinoisa.

Je s tem zabil žebelj v Hillaryjino krsto? Komentatorji in poznavalci menijo, da je Edwardsova odločitev jasen znak stranke, da je bitka končana in zmagovalec znan.

Podporo Edwardsa sta si želela oba, njegova izbira pa je pomembna za Obamo, saj naj bi mu prinesla glasove belopoltih delavcev in ljudi z nižjo izobrazbo ter Edwardsovih volivcev, ki so po njegovem umiku glasovali za newyorško senatorko.

Barack je pravi
"Demokratski volivci so se odločili in jaz tudi. Samo en človek je, ki razume, da je nastopil čas za odločne rešitve, ki zna spreminjati stvari v temeljih in ki ve, da je treba ustvariti eno Ameriko, in ta človek je Barack Obama," je Edwards dejal na zborovanju Obamovega štaba v Michiganu. Največ pozornosti je namenil pomoči revnim in zagotavljanju boljšega zdravstvenega sistema, ob tem pa naznanil, da je Obama podprl njegov načrt o boju proti revščini, po katerem naj bi v desetih letih za polovico zmanjšali revščino v ZDA.

Polaskal je tudi Hillary Clinton rekoč, da je zelo močna, žilava in odločna, ki jo močno skrbi za delavski razred. Nekdanja prva dama se ne da. "Spoštujemo Johna Edwardsa, toda volivci Zahodne Virginije so včeraj jasno pokazali, da tekme še zdaleč ni konec," je sporočil vodja njene kampanje Terry McAuliffe.

Po zadnjih podatkih naj bi imel Obama skupno glasove 1.887 delegatov, Clintonova pa 1.748. Za nominacijo je treba zbrati 2.025 glasov.

K. T.

Edwards podprl Obamo