Od 14. avgusta, ko je vojska odstavila Mursija, so egiptovske oblasti aretirale kakih 2.000 članov Muslimanske bratovščine. Foto: EPA
Od 14. avgusta, ko je vojska odstavila Mursija, so egiptovske oblasti aretirale kakih 2.000 članov Muslimanske bratovščine. Foto: EPA
Mohamed Mursi
Med aretiranimi je bil tudi vrhovni voditelj bratovščine Mohamed Badie in odstavljeni predsednik Mohamed Mursi, ki je vse od 3. julija v hišnem priporu na neznani lokaciji. Foto: EPA

Omenjena televizija je poročala, da bo odločitev o razpustitvi Bratovščine vlada sporočila naslednji teden. Med drugim so citirali izjavo egiptovskega ministra za socialne zadeve, ki je dejal, da bodo o statusu islamistične nevladne skupine odločili "v nekaj dneh".

Razlog pa naj bi bila obtožba, da Muslimanska bratovščina nima utemeljenega razloga za registracijo kot nevladna organizacija.

Aprila 2011 so med drugim člani Muslimanske bratovščine ustanovili njeno politično krilo, stranko Pravičnost in razvoj. Med drugim je nekdanji tiskovni predstavnik Bratovščine Essam El Erian postal podpredsednik Stranke za svobodo in pravičnost. Takrat pa je dejal: "Zelo dolgo smo živeli v senci. Zdaj živimo v svobodni državi, kjer so dovoljene različne politične stranke in družbene organizacije."

Velika zmaga ...
Stranka Pravičnost in razvoj je bila na presenečenje mnogih velika zmagovalka volitev leta 2012 -s 47,18 odstotka glasov je osvojila kar 235 poslanskih sedežev od 498. Na drugi strani pa je bila velika poraženka volitev liberalna in sekularna struja, ki je bila veleum za protesti, ki so zrušili režim predsednika Hosnija Mubaraka.

... in hiter padec
A zmaga je bila kratka. Po vojaškem posredovanju in odstavitvi prvega demokratično izvoljenega predsednika v Egiptu Mohameda Mursija 3. julija letos je vojska Bratovščini hitro pristrigla krila. Aretirali so okoli 2.000 njenih članov, med njimi tudi vrhovnega voditelja Mohameda Badieja, pa tudi Mursija, ki je še vedno v hišnem priporu na neznani lokaciji.

Dosmrtna zaporna kazen
Sodišče je med drugim v ponedeljek 11 članov Muslimanske bratovščine obsodilo na dosmrtno zaporno kazen zaradi nasilja proti vojski v pristaniškem mestu Suez. 45 drugih članov Bratovščine je prejelo petletne zaporne kazni, osem pa jih je bilo oproščenih.

Privrženci islamistične bratovščine so bili obsojeni, da so se vojski 14. avgusta v Suezu zoperstavili s streljanjem in drugim nasiljem. Incident se je zgodil, potem ko je vojska krvavo zatrla proteste na dveh trgih v Kairu, kjer so privrženci odstavljenega Mursija zahtevali njegovo vrnitev na oblast.

Muslimanska bratovščina je bila prepovedana vse od leta 1954, ko so hoteli njeni člani izvesti atentat na takratnega predsednika Gamala Abdela Nasserja. Islamistično stranko je leta 1928 ustanovil učitelj islamskih ved Hasan Al Bana.