Mubarak je trenutno v priporu v bolnišnici, kjer čaka na zaslišanje. Foto: EPA
Mubarak je trenutno v priporu v bolnišnici, kjer čaka na zaslišanje. Foto: EPA

Vrhovno upravno sodišče je ob tem odločilo, da bodo zasegli vse premoženje stranke in ga predali vladi. Razpustitev Mubarakove stranke je bila ena glavnih zahtev protestnikov, ki so nekdanjega voditelja spodnesli z oblasti, saj so se bali, da bi lahko tudi po Mubarakovem odstopu in aretaciji več njenih visokih predstavnikov in preostali člani še vedno skušali priti na oblast.

Odločitev sodišča kaže na to, da vojaška oblast hiti z izpolnitvijo zahtev protestnikov, saj v zadnjem času napetost med obema stranema strmo narašča. Aktivisti namreč vojsko obtožujejo, da še vedno ščiti pripadnike nekdanjega režima, in se bojijo, da bi lahko bila stranka močan kandidat na parlamentarnih volitvah, ki bodo septembra.

Mubarak v priporu v bolnišnici
Dolgoletni egiptovski voditelj Hosni Mubarak, ki so ga z oblasti februarja odnesli množični protesti, je zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja - zaradi težav s srcem - v bolnišnici, kjer čaka na zaslišanje zaradi obtožb glede korupcije, suma zlorabe položaja in vpletenosti v smrt približno 800 ljudi med protivladnimi protesti v Egiptu. Mubarak bo v priporu 15 dni, v priporu pa sta tudi njegova dva sinova. Vsem trem so prepovedali, da bi zapustili državo, zasegli pa so tudi vse njihovo premoženje. Preiskava čaka tudi številne ministre in uradnike iz časa Mubarakove vladavine.

NDS na oblasti vse od leta 1978
Nacionalna demokratska stranka je prevladovala v egiptovski politiki vse od leta 1978, ko jo je ustanovil Mubarakov predhodnik, nekdanji predsednik Anvar Sadat. Pred kratkim je za svojega predsednika imenovala opozicijskega predstavnika Talata Sadata, nečaka umorjenega Sadata, ki je voditelje protestnih gibanj pozval, naj se pridružijo novi stranki, ki se bo preimenovala v Novo nacionalno stranko.

Stranka NDP je imela več let popoln monopol nad političnim življenjem v Egiptu. Imela je veliko večino v parlamentu, predvsem zaradi prirejanja volilnih izidov, imela pa je tudi oblast nad ustanavljanjem novih strank v Egiptu, saj je morala vsaka nova stranka pred ustanovitvijo dobiti njeno dovoljenje. Egiptovske opozicijske stranke so zato šibke in uživajo malo podpore pri ljudstvu.