Mursijevi privrženci zahtevajo vrnitev njihovega voditelja na oblast. Foto: EPA
Mursijevi privrženci zahtevajo vrnitev njihovega voditelja na oblast. Foto: EPA
Egipt
Mursijevi podporniki se skrivajo za maskami s podobo Mursija. Foto: Reuters

Ker naj bi televizijske postaje podpirale posredovanje vojske, ki je 3. julija odstavila Mursija, so se njegovi privrženci in podporniki Muslimanske bratovščine zbrali v predmestju egiptovske prestolnice, kjer stoji kompleks s televizijskimi oddajniki.

"Egiptovska policija je začela na miroljubne protestnike metati solzivec, takoj ko so prispeli pred kompleks," je sporočila politična veja bratovščine, stranka Svoboda in pravičnost.

Mursijevi podporniki so za petek napovedali nove proteste, potem ko jih je egiptovsko notranje ministrstvo v četrtek pozvalo, naj odidejo z dveh trgov v Kairu, ki so jih zasedli. Protestniki so poziv zavrnili.

Ministrstvo je to sporočilo, potem ko je vlada v sredo popoldne naročila policiji, naj konča proteste, in s tem vzbudila strah pred novim nasiljem.

Protestniki so se na ulice podali po petkovih molitvah in se zbrali na več manjših demonstracijah na različnih lokacijah v Kairu. Vihrale so egiptovske zastave, številni so imeli v rokah fotografije odstavljenega voditelja.

Notranje ministrstvo je varnostnim silam danes naložilo, naj v 48 urah blokirajo zasedeni območji pred mošejo Raba al Adavija in na trgu Nada. Ljudem naj bi omogočili le odhod, ne pa tudi prihod na območje. Da bi policija na silo izpraznila območja, pa je notranje ministrstvo zavrnilo.

Ob tem je začel rasti še tretji protestniški tabor, in sicer v bližini letališča v Kairu. BBC poroča še o dveh novih zasedenih območjih. AFP poroča, da naj bi se protestniki odločili odpraviti proti sedežu vojske.

"Cilj vojske ni bil prevzem moči"
Ameriški državni sekretar John Kerry je medtem dejal, da je egiptovsko vojsko k ukrepanju pozvalo več milijonov ljudi, ki so se bali zdrsa Egipta v kaos.

"Njen cilj ni bil - kot smo lahko do zdaj presodili - prevzem moči," je menil Kerry. Vojska je nasprotno "znova vzpostavila demokracijo", je dejal ameriški državni sekretar.

Ameriško stališče je razburilo Mursijevo Muslimansko bratovščino. Tiskovni predstavnik gibanja Gehad al Hadad je ZDA označil za sokrive vojaškega udara.

Kerry je nato poudaril, da se mora Egipt povrniti v "normalno stanje".

Več tisoč Mursijevih privržencev že tedne vztraja na dveh trgih v Kairu v znak protesta zaradi strmoglavljenja izvoljenega islamističnega predsednika.